Redactia.ro
Home » Știri » Schimbare în Codul Rutier: Şoferii din Capitală vor întâlni un nou tip de marcaj. Primele mașini se vor opri cu 3 metri înainte de semafor VIDEO

Schimbare în Codul Rutier: Şoferii din Capitală vor întâlni un nou tip de marcaj. Primele mașini se vor opri cu 3 metri înainte de semafor VIDEO

Un nou tip de marcaj rutier va fi aplicat pe bulevardele din Capitală, pentru siguranța bicicliștilor. Noul marcaj rutier, un pătrat special, va fi trasat în fața semafoarelor, în marile intersecții și va obliga primele mașini să oprească cu 3 metri mai în spate. Acest marcaj va fi util mai ales pentru virajul la stânga. Iată toate detaliile!

Bike Box-uri vin și cu semaforizare separată

Specialiștii în mobilitate urbană consideră că viitoarele marcaje trebuie să aibă semafoare separate, dedicate bicicliștilor:

„De obicei, astfel de Bike Box-uri vin și cu semaforizare separată, în sensul că știindu-se că viteza de deplasare a bicicletelor și demarajul este în general mai greoi, pentru bicicliști de obicei se introduce o devansare a semaforizării, în sensul că pleacă cu cel puțin 2-3 secunde mai devreme”, a declarat pentru TVR membrul co-fondator al Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR), Marian Ivan.

Semnul Bike Box introdus în București

Pătrunderea mașinilor în zonele cu semnul Bike Box este interzisă, atunci când semaforul indică culoarea roșie, astfel că în intersecțiile în care există acest semn, doar bicicletele și trotinetele vor avea dreptul să aștepte la semafor, în interiorul spațiului marcat cu semnul Bike Box.

„Semnul Bike Box există de ani buni în Viena și va fi introdus, pentru început, în București, protejându-i pe cei care se deplasează cu bicicletele. Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acroșați de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament.

În același timp, Bike Box îi va ajuta pe bicicliști să se încadreze pe banda dorită. Spre exemplu, vor avea suficient timp pentru a face viraje în intersecții”, potrivit autovit.ro.

Amenzi de 750 de lei şi suspendarea permisului pentru şoferii care nu respectă marcajul

„Noul marcaj a fost introdus în codul rutier, iar măsura a fost deja implementată sub formă de proiect pilot, în urmă cu un an. Șoferii care vor încălca semnul bike box riscă amenzi de până la 750 de lei dar și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile”, relatează antena3.ro.

 

Sursa foto: pdxscholar.library.pdx.edu

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: