Redactia.ro
Home » Știri » Schimbare semnificativă în supermarketuri! Fără dulciuri și alimente nesănătoase la casele de marcat

Schimbare semnificativă în supermarketuri! Fără dulciuri și alimente nesănătoase la casele de marcat

Schimbare semnificativă în supermarketuri! Fără dulciuri și alimente nesănătoase la casele de marcat

Schimbare semnificativă în supermarketuri! Fără dulciuri și alimente nesănătoase la casele de marcat. Iată detaliile!

Schimbare semnificativă în supermarketuri

România se confruntă cu o problemă gravă de obezitate infantilă, fiind clasată pe locul al doilea în Europa, iar rata tot mai alarmantă a copiilor cu diabet de tip 2 aduce îngrijorări, conform expunerii de motive a proiectului de lege.

Miercuri, plenul Camerei Deputaților a adoptat în calitate de for decizional un proiect de lege care aduce o schimbare importantă în supermarketuri: apariția caselor de marcat dedicate familiilor cu copii minori, fără expunerea de dulciuri și alimente nesănătoase. Legea urmează să fie promulgată și implementată după publicarea în Monitorul Oficial.

În luna septembrie, Parlamentul a aprobat o propunere legislativă care acorda prioritate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani la casele de marcat și ghișeele instituțiilor publice, potrivit comunicatului de presă al UDMR.

Propunerea legislativă inițiată de UDMR și votată miercuri de Camera Deputaților completează această prevedere, oferind familiilor posibilitatea de a alege o casă de marcat separată în hipermarketuri în cazul în care nu doresc să aibă în față dulciuri și băuturi răcoritoare așezate în apropierea caselor de marcat.

Fără dulciuri și alimente nesănătoase la casele de marcat

Conform proiectului adoptat de parlamentari, în fiecare supermarket și hipermarket trebuie să existe o „casă de marcat dedicată exclusiv familiilor însoțite de copii minori, amplasată la ieșirea din magazin, la care este interzisă comercializarea alimentelor care nu corespund unei alimentații sănătoase și care nu sunt recomandate preșcolarilor, școlarilor, copiilor și adolescenților conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1563/2008, care aprobă lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, precum și principiile care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți”.

Legislația distinge între supermarketuri, care au o suprafață cuprinsă între 1.000 m² și 2.500 m², și hipermagazine, cu o suprafață de peste 2.500 m². Aceasta definește hipermagazinele ca fiind acele magazine cu toate departamentele, inclusiv cele cu vânzători, și cu case de marcat la ieșirea din zona de autoservire, precum și cu sectoare de alimentație publică, cum ar fi săli de consumație. De asemenea, hipermagazinele sunt amplasate în zone periferice ale orașelor, în centre comerciale sau în parcurile comerciale.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: