Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări în Codul Muncii. Modificările îi vor afecta pe mulți români. Adio, două joburi în paralel!

Schimbări în Codul Muncii. Modificările îi vor afecta pe mulți români. Adio, două joburi în paralel!

oameni la munca

Vești proaste pentru românii care au două locuri de muncă pentru a-și rotunji veniturile. Vor fi făcute modificări ale Codului Muncii, iar schimbările nu sunt de partea lor! Iată noile prevederi, precum și părerea specialiștilor în resurse umane!

Modificări în Codul Muncii. Mulți români vor avea de suferit

Românii nu vor mai putea avea două locuri de muncă în paralel. Ei vor avea dreptul să muncească în două locuri diferite doar dacă merg de la un job la altul, iar programele de muncă nu se suprapun.

„Dacă lucrează de la 8 la 4 după-amiaza, după care are voie să aibă următorul contract de la 4 după-amiaza la 12 noaptea. Bineînţeles că aici o să pună problema burnout-ului, o să se pună problema că nu ai cum să munceşti 20 de ore din 24″, explică reprezentantul unei companii de recrutare.

Specialiștii în resurse umane sunt de părere că modificarea legislativă adusă Codului Muncii reprezintă o lovitură pentru populație. Conform statisticilor, peste 700.000 de locuitori dețin două locuri de muncă și vor fi nevoiți să ia o decizie drastică.

„Le vor scădea veniturile automat, pentru că nu au cum să mai menţină aceleaşi sume. Clar ei vor încerca o renegociere şi vor încerca să obţină bani mai mulţi. Dar chiar şi aşa, veniturile tot vor scădea”, susține Aida Chivu, specialist în resurse umane.

„Mulţi o să spună, bun, da care e treaba statului sau a angajatorului dacă angajatul îşi face treaba? Să fim serioşi, nu sunt multe joburi în care poţi să măsori foarte precis fiecare angajat ce face, cât face. Sunt mulţi care abuzează, îşi fac contracte cu perioade de lucru de timp mult mai mari decât sunt în realitate”, a completat și George Butunoiu, specialist în resurse umane.

Cele mai recente modificări ale Codului Muncii

O altă modificare prevăzută: orice salariat va avea de acum înainte dreptul de a munci la acelaşi angajator, pe aceeaşi funcţie, dar pe contracte de muncă diferite.

În plus, în Senat s-a dezbătut un proiect care stipulează posibilitatea realizării de contracte de muncă flexibile. Concret, salariatul va putea munci doar într-un anumit interval de timp și în anumite zile, stabilite de comun acord cu angajatorul. Mai mult decât atât, angajatul va putea deține mai multe contracte de muncă cu mai mulți angajatori pentru același tip de activitate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini