Redactia.ro
Home » Homepage » Schimbări majore la Bacalaureat! O singură probă va verifica noțiunile de limba română, matematică, științe, istorie și geografie

Schimbări majore la Bacalaureat! O singură probă va verifica noțiunile de limba română, matematică, științe, istorie și geografie

Modificări majore la Bacalaureat

O singură probă ce va conține competențe generale din limba română, matematică, științe, istorie și geografie, și două probe de limbi străine sunt propunerile din noua lege a Educației pentru învățământul preuniversitar, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Bacalaureat: o singură probă va verifica noțiunile de limba română, matematică, științe, istorie și geografie

Vești importante, cu modificări majore în învățământ. Elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 vor susține Bacalaureatul diferit, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației, dacă acestea vor fi aprobate.

Mai exact, examenul de BAC va avea o probă scrisă de evaluarea competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației astăzi, într-o conferință de presă.

„Bacalaureatul a devenit un pașaport pentru învățământul superior”, a declarat acesta.

„Examenul de Bacalaureat este prevăzut a avea următoarele probe. O singură probă scrisă de evaluarea competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun. Este o probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările. Această probă constă în evaluarea competenţelor generale formate pe parcursul ciclului liceal la Limba şi literatura română, la Matematică, Ştiinţe, Istoria şi Geografia României şi ştiinţe socio-umane. (…) Două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională. (…) Vor fi verificate de asemenea competenţele de bază echivalente nivelului B1, dacă doriţi”, a precizat ministrul.

El a spus că elevii care promovează pe parcursul învăţământului preuniversitar examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene.

Potrivit ministrului, o altă probă va evalua competenţele digitale.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională şi proba de evaluare a competenţelor digitale şi au obţinut cel puţin nivelul „independent”; au susţinut proba scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun şi au obţinut cel puţin nota 6; au susţinut probă scrisă la Limba şi literatura maternă şi au obţinut cel puţin nota 6. Absolvenţii care au susţinut proba de de evaluare a competenţelor lingvistice şi proba de evaluare a competenţelor digitale li se eliberează certificate care atestă nivelul de competenţă lingvistică, respectiv nivelul de competenţă digitală. Eliberarea acestor certificate nu este condiţionată de promovarea probelor scrise şi practice. Proba scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării nu condiţionează promovarea examenului de Bacalaureat”, susţine ministrul.

Acestea sunt o parte dintre propunerile din cele două legi ale Educației, care vor fi de mâine lansate în dezbatere publică timp de 35 de zile. Ele vor fi ajustate, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ.

Noile legi ale Educației, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior, ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: