Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă buletinele. Toți românii vor avea carte de identitate electronică

Se schimbă buletinele. Toți românii vor avea carte de identitate electronică

Se schimbă buletinele.

Se schimbă buletinele. Ministrul Cercetării a anunțat buletinele se vor schimba în scurt timp cu un alt document important. Este vorba despre cartea de identitate electronică pe care toți românii o vor avea. Când va avea loc această schimbare?

Se schimbă buletinele. Toți românii vor avea carte de identitate electronică

Ministrul Cercetării, Marcel Boloș a făcut un anunț important despre toți românii care au buletine. Oficialul a declarat când va fi implementată cartea de identitate electronică. Ministrul Cercetării a oferit mai multe detalii la Conferința CursDeGuvernare „Urgenţa: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”. „Cartea de identitate electronică este un proiect mult aşteptat, iar deadline-ul de implementare este trimestrul IV al anului 2024, a afirmat marţi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş.

Acesta a mărturisit că, împreună cu Ministerul Administrației și Internelor, insitituția pe care o conduce are în responsabilotate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată. Conform acestuia, vom avea cartea de identitate electronică în 2024. „Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare. Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”, a menţionat Marcel Boloş.

Amprentele vor fi obligatorii pentru eliberarea buletinului digital

De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, buletinele simple și cartea electronică de identitate se eliberează astfel:

a) cu valabilitate de 3 ani (în loc de 2 ani cât fusese stabilit anterior) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

b) cu valabilitate de 5 ani (în loc de 4 ani cât fusese stabilit anterior), pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

c)cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani (și nu după 60 de ani, cum era prevăzut anterior), pentru cartea de identitate simplă.

În momentul de față, cărțile electronice de identitate pentru copii de până la 12 ani pot fi eliberate la solicitările părinților, iar ele sunt oferite fără imaginile impresiunilor papilare. Noul act normativ prevede ca până la împlinirea vârstei de 14 ani, cartea electronică de identitate, se va elibera astfel:

a) pentru minorii cu vârsta de la 0 până la 12 ani fără imaginile impresiunilor papilare;

b) începând cu vârsta de 12 ani, minorilor li se eliberează cărți electronice de identitate cu imaginile impresiunilor papilare.

Legea prevede ca, la cererea solicitantului, buletinul digital poate fi eliberat și fără amprente, dar acest lucru nu va mai putea fi realizat potrivit noului act normativ. Singurul caz în care cartea de identitate electrinică se eliberează fără imaginea impresiunilor papilare este atunci când prelevarea acestora este fizic imposibil de efectuat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: