Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă Legea Pensiilor. Cum vor fi calculate și ce se va întâmpla cu pensia de urmaș 

Se schimbă Legea Pensiilor. Cum vor fi calculate și ce se va întâmpla cu pensia de urmaș 

calcul pensii

Pe măsură ce ne apropiem de încheierea anului, iar procesul de finalizare a noii legi a pensiilor este în curs de desfășurare, mulți pensionari sunt curioși să afle ce reguli vor fi aplicate în ceea ce privește primirea pensiilor lor în fiecare lună și cum vor fi calculate sumele pe care le vor primi. Iată explicațiile!

Se schimbă legea pensiilor. Cum vor fi calculate și ce se va întâmpla cu pensia de urmaș

Se schimbă pensia minimă din România, iar între valoarea ei și salariul minim brut va exista o legătură cât se poate de clară. Pensia minimă va reprezenta 40% din salariul minim brut, cu o creștere suplimentară de 1% pentru fiecare an de muncă în plus în cadrul stagiului de cotizare. În plus, va exista o diferență foarte bine definită între cei care, pe parcursul vieții, nu au cotizat decât între 10 și 15 ani la sistemul de pensii, respectiv cei care au bifat stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Cetățenii români care au reușit să atingă stagiul minim de cotizare de 15 ani vor beneficia acum de o pensie minimă echivalentă cu 45% din salariul minim brut. În plus, aceștia vor primi un supliment pentru fiecare an adițional de experiență în plus. Este important de menționat că până în prezent nu exista nicio distincție în ceea ce privește perioada de contribuție pentru cei care beneficiau de pensia minimă.

Ce prevede noua lege a pensiilor

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară”, se arată în Legea Pensiilor.

Ultimele modificări legislative cuprind și aspecte referitoare la pensia de urmaș și ajutorul acordat soțului sau soției supraviețuitoare. După decesul unuia dintre parteneri, persoana care rămâne în viață va beneficia de 25% din pensia pe care o primea partenerul decedat, conform noilor modificări.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: