Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă salariile în România. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Se schimbă salariile în România. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Salarii mărite pentru profesori în anul 2024.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a comunicat recent că noua lege a salarizării se află încă în stadiul de consultare cu partenerii sociali. Într-un mesaj postat pe Facebook, ministerul a subliniat faptul că unele organizații au propus deja coeficienți și grile de salarizare pentru noul cadru legislativ. Propunerile primite sunt în curs de analiză după o metodologie elaborată de consultantul guvernamental, Banca Mondială.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) subliniază că îndeplinirea jalonului privind noua lege a salarizării este o prioritate esențială pentru România, având în vedere că este un angajament asumat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În acest context, ministerul colaborează îndeaproape cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a se asigura că procesul decurge în mod corespunzător și că legea respectă toate cerințele stabilite în plan.

Ministerul Muncii a evidențiat că în cadrul dialogului social au avut loc consultări cu federațiile sindicale reprezentative pentru toate categoriile ocupaționale. Instituția condusă de Simona Bucura-Oprescu a declarat că analiza acestor propuneri va continua, înainte ca proiectul să fie supus transparenței decizionale.

Noua lege a salarizării este un jalon important în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind jalonul numărul 420. Ministerul subliniază că România este obligată să îndeplinească acest obiectiv, motiv pentru care MMSS continuă dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene. Jalonul 420 se referă la reforma sistemului de salarizare și este un element crucial în restructurarea pieței muncii.

Obiectivele noii legi

MMSS a reiterat faptul că procesul de creare a noii legi a salarizării se desfășoară într-o manieră transparentă, iar principalele obiective sunt eliminarea inechităților din sistem și stimularea performanței. Proiectul de act normativ va fi discutat și analizat înainte de a fi prezentat public pentru transparență decizională.

Deși Guvernul a promis finalizarea noii legi în primăvara acestui an, implementarea ei ar putea avea loc abia anul viitor. Ministrul Simona Bucura-Oprescu a dat asigurări că niciun salariu plătit de stat nu va scădea odată cu adoptarea noii legi.

Beneficiarii principali

Se estimează că legea va fi finalizată și implementată complet până în 2025. Sectoarele care vor beneficia cel mai mult de creșteri salariale includ sistemul sanitar, învățământul și industria IT. Aceste majorări sunt menite să asigure eliminarea disparităților salariale și să încurajeze performanța în rândul angajaților din aceste domenii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: