Redactia.ro
Home » Știri » Se taie pensiile pentru o anumită categorie de români. Cine riscă să rămână fără bani

Se taie pensiile pentru o anumită categorie de români. Cine riscă să rămână fără bani

În România, legislația privind pensiile urmează să sufere modificări semnificative, ceea ce va afecta pe cei care cumulează mai multe pensii de serviciu. Aceștia vor fi nevoiți să opteze pentru păstrarea uneia dintre pensii, renunțând la celelalte. În același timp, cumularea pensiei cu alte venituri, deși permisă, va fi supusă unor noi reguli și limitări.

Pensii și venituri: Cum se pot cumula?

În prezent, legislația românească permite cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu venituri provenite din salarii sau activități independente. Pensionarii pot desfășura activități ca persoane fizice autorizate (PFA) și pot obține bani din drepturi de autor, chirii, dividende, fără nicio restricție privind cuantumul acestora.

Cu toate acestea, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, anumite aspecte ale cumulării pensiei cu alte venituri vor suferi modificări. De exemplu, se vor introduce noi raportări la veniturile ce pot fi obținute simultan cu pensiile.

Diferențierea pensiei pentru bărbați și femei

Numărul românilor care aleg să continue să lucreze după ce îndeplinesc condițiile de pensionare a crescut constant în ultimii ani, și se preconizează că această tendință va continua. Însă, trebuie să fie atenți la noua legislație, întrucât o prevedere a noii legi 360/2023 ar putea lăsa unii români fără pensii.

Conform noilor reglementări, există diferențe între bărbați și femei în ceea ce privește cumulul pensiilor și continuarea activității. Astfel, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot opta pentru acordarea pensiei sau continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă și stagiul minim de cotizare prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 360/2023, pot opta, începând cu data intrării în vigoare a legii, pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activității.

Cumulul pensiilor în sistemul public va fi posibil cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie, cu două excepții:

  1. Soțul supraviețuitor: Dacă acesta are venituri lunare din contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă, nu va putea cumula pensia de urmaș cu venituri care depășesc salariul minim brut pe țară garantat în plată.
  2. Pensionarea anticipată: Persoanele care primesc pensie anticipată nu vor putea cumula pensia cu venituri lunare salariale din contracte de muncă, funcții publice, elective sau numite în cadrul autorităților executive, legislative sau judecătorești, pe durata perioadei cât primesc acest tip de pensie.

Ce trebuie să facă românii pentru a evita pierderea pensiei

Noua lege a pensiilor, care intră în vigoare pe 1 septembrie 2024, introduce modificări importante care vor afecta numeroși pensionari. Persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu vor trebui să aleagă una singură, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra veniturilor lor. Aceste schimbări sunt menite să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii și să prevină abuzurile.

Pentru a nu pierde pensia, pensionarii trebuie să fie foarte atenți la noile reglementări și să se asigure că respectă toate condițiile impuse de lege. Cei care doresc să continue să lucreze după îndeplinirea condițiilor de pensionare trebuie să opteze clar pentru acordarea pensiei sau continuarea activității, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

În plus, pensionarii trebuie să fie conștienți de faptul că există restricții privind cumulul pensiei cu alte venituri, în funcție de tipul de pensie pe care îl primesc și de situația lor specifică.

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative pentru pensionarii din România. Este esențial ca aceștia să fie bine informați despre noile reglementări și să ia măsuri pentru a se asigura că nu vor pierde pensiile din cauza cumulului de venituri sau a altor nereguli. Într-o perioadă în care tot mai mulți români aleg să lucreze și după îndeplinirea condițiilor de pensionare, cunoașterea și respectarea noilor prevederi legale devine crucială pentru a-și menține stabilitatea financiară.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: