Nicolae și Elena Ceaușescu, fostul cuplu prezidențial al României, aveau o tradiție solidă în ceea ce privește meniul de sărbători. Cu un accent deosebit pe preparatele tradiționale românești, cuplul iubea să sărbătorească Crăciunul și alte evenimente speciale într-un mod autentic și familial.
Fostul președinte și soția sa au avut întotdeauna un meniu bogat și delicios pentru sărbători, iar toate preparatele erau gătite cu o zi înainte de către o bucătăreasă specială angajată în acest scop.
Preferințele culinare ale soților Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu era un pasionat al preparatelor tradiționale românești. Sarmalele, puiul la ceaun, piftia și salata de boeuf se numărau printre preparatele preferate ale liderului comunist. De asemenea, acesta era adeptul băuturilor tradiționale românești, precum vinul alb și țuica de prune fiartă și îndulcită.
Elena Ceaușescu, pe de altă parte, prefera băuturile dulci destinate femeilor, dar nu se îmbăta. Meniul cuplului era mereu pregătit pentru oaspeți, între 8 și 15 persoane, oferind un cadru familial și călduros.
Ce a declarat nepoata liderului comunist
Mihaela M. Ceaușescu, nepoata liderului comunist, dezvăluie în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig” că mulți oameni credeau că Ceaușescu merită tot ce este mai bun prin gospodării. Trimiteau produse proaspete, precum șunculițe afumate, cârnați și carne de porc. Unii, mai gospodari, ofereau chiar și lemne de foc sau cărbuni, toate fiind strict verificate de către Securitate.
„Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion.
Mulţi oameni chiar credeau că Ceauşescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: şunculiţe proaspăt afumate, cârnaţi condimentaţi, carne de porc, brânzeturi. Unii, mai gospodari, trimiteau chiar şi lemne de foc sau cărbuni, toate, evident, verificate strict de către Securitate”, scrie Mihaela M. Ceaușescu, nepoata liderului comunist, în volumul ”Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.
Cuplul prezidențial avea anumite obiceiuri de sărbători pe care le respectau întotdeauna. Mâncarea tradițională, pregătită cu o zi înainte, era esențială. De asemenea, Elena Ceaușescu impunea reguli stricte în ceea ce privește curățenia casei. Nu se intra niciodată încălțat, ci doar în papuci de casă. Întreținerea casei era la fel de importantă ca și pregătirea mesei festive, iar soția lui Ceaușescu nu făcea compromisuri în acest sens.
Fiecare sărbătoare la familia Ceaușescu era marcată de aceste tradiții și reguli, aducând un plus de autenticitate și caracter familial la masa lor festivă.