Redactia.ro
Home » Știri » Șeful Casei de Pensii anunță noi beneficii pentru seniori și eliminarea aproape totală a cozilor la ghișee. Despre ce este vorba

Șeful Casei de Pensii anunță noi beneficii pentru seniori și eliminarea aproape totală a cozilor la ghișee. Despre ce este vorba

Pensionarii din România au parte de vești excelente. Documentul mult așteptat care va aduce schimbări semnificative în sistemul public de pensii a fost publicat recent în Monitorul Oficial. Aproape cinci milioane de români vor primi pensii mai mari începând de la 1 septembrie, iar deciziile de recalculare care vor dezvălui valoarea exactă a majorării vor fi trimise către beneficiari începând de luna viitoare.

Pensii mai mari de la 1 septembrie

De la 1 septembrie, aproape cinci milioane de pensionari din România vor beneficia de pensii majorate. Această creștere este așteptată de mult timp și va aduce un sprijin financiar semnificativ pentru seniorii din țară. Documentul oficial care reglementează aceste modificări, Ordinul pentru aprobarea modelelor deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, a fost recent publicat în Monitorul Oficial.

Deciziile de recalculare vor fi trimise prin poștă începând de luna viitoare, astfel încât fiecare pensionar să poată afla exact cu cât va crește pensia sa. Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu de reformă a sistemului de pensii, menit să aducă echitate și transparență în modul de calcul și distribuire a pensiilor.

Talonul de pensie va putea fi obținut și în format electronic

În plus față de majorarea pensiilor, un alt document important a fost publicat în Monitorul Oficial, anunțând crearea unui nou sistem informatic pentru Casa Națională de Pensii. Acest sistem modernizat va permite seniorilor să obțină bilete de tratament online, să-și calculeze estimativ pensia și să-și obțină talonul de pensie în format electronic, eliminând necesitatea deplasărilor la agențiile teritoriale.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat într-o postare pe Facebook că investiția este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență și face parte din componenta C8, Reforma fiscală și Reforma pensiilor. Noul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate pentru pensionari și asigurați.

Funcționalitățile noului sistem integrat

Printre funcționalitățile noului sistem integrat al Casei Naționale de Pensii se numără crearea Spațiului Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați. Utilizatorii portalului CNPP vor avea acces la informații legate de decizia de pensionare, talonul de pensie și stagiul de cotizare. De asemenea, aceștia vor putea depune documente pentru diverse solicitări, precum bilete de tratament, ajutor în caz de deces și dosarul de pensie în format electronic.

Un alt avantaj important al noului sistem este introducerea unui simulator de calcul al pensiei. Această aplicație le va permite asiguraților să își calculeze estimativ propria pensie, oferindu-le o predictibilitate asupra viitorului statut de pensionar. Daniel Baciu a subliniat că acest instrument va fi de mare ajutor pentru cei care doresc să își planifice financiar retragerea din activitate.

Aplicația e-Talon și digitalizarea serviciilor

O altă inovație importantă a noului sistem informatic este Aplicația e-Talon, care va emite automat talonul de pensie pentru fiecare senior. Talonul electronic va avea aceeași valoare juridică cu talonul de pensie în format clasic, pe hârtie. Aceasta măsură va simplifica considerabil accesul pensionarilor la documentele necesare și va reduce semnificativ disconfortul asociat cu deplasările la ghișee.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a subliniat că aceste schimbări reprezintă un pas important în direcția digitalizării serviciilor oferite pensionarilor și asiguraților. „Este un pas important pe care-l facem privind digitalizarea serviciilor pe care le oferim către pensionari și asigurați, eliminând pe cât posibil disconfortul pe care-l avem cu toții când mergem la ghișeu. Suntem pe drumul cel bun, facem pași importanți privind reforma sistemului public de pensii mult-așteptată către toți românii.”, a declarat Baciu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: