Redactia.ro
Home » Știri » Servicii de consultanță specializate pentru a gestiona prețurile de transfer

Servicii de consultanță specializate pentru a gestiona prețurile de transfer

Pentru companiile și societățile afiliate, stabilirea corectă a prețurilor de transfer poate să dea mari bătăi de cap, în contextul actualelor reglementări fiscale. Nu este o chestiune la îndemâna oricui, iar managerii riscă sancțiuni substanțiale pentru neconformități.

Pentru a evita amenzi usturătoare și alte complicații mai grave în materie fiscală, este deosebit de important să se stabilească în mod corect prețurile de transfer, alături de o documentație aferentă clară și riguros întocmită, astfel încât tranzacțiile să se desfășoare cu respectarea tuturor reglementărilor legale și să fie în timp profitabile pentru companiile afiliate. Pentru dosarul prețurilor, managerii pot să apeleze la o agenție specializată precum NOA Group, cu servicii financiare profesioniste, pentru consultanță, planificare și implementare corectă a prețurilor de transfer.

Care sunt variabilele de care trebuie să țină cont prețurile de transfer?

Prețurile de transfer implică tranzacții între entități afiliate, cum ar fi o companie mamă și filialele sale sau două filiale care fac parte din același grup de companii. Tranzacțiile trebuie să fie tratate ca și cum ar fi fost între părți independente, iar prețurile stabilite să reflecte condițiile pieței. Pentru a asigura îndeplinirea acestui obiectiv, există anumite variabile și factori care ar trebui luați în considerare în stabilirea prețurilor de transfer.

În primul rând, managerii trebuie să se asigure că acestea reflectă condițiile pieței libere, astfel încât tranzacțiile să fie tratate ca și cum s-ar desfășura între părți independente. Acest lucru implică luarea în calcul a diverselor variabile, cum ar fi prețul de piață al produselor sau serviciilor, costurile de producție sau furnizare, natura și caracteristicile specifice ale produselor sau serviciilor, condițiile de piață și marjele de profit.

Pentru a stabili prețurile de transfer în conformitate cu cerințele fiscale și normele internaționale, este necesar să se efectueze studii de comparabilitate și să se țină cont de legislația fiscală aplicabilă și de ghidurile internaționale, cum ar fi cele furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

În plus, stabilitatea și consistența sunt esențiale în procesul de stabilire a prețurilor de transfer, iar evaluarea și gestionarea riscurilor asociate tranzacțiilor între entitățile afiliate sunt aspecte fundamentale.

De ce se recomandă consultarea experților cu privire la prețurile de transfer?

De cele mai multe ori, raporturile și tranzacțiile între societăți afiliate sunt caracterizate de complexitate, de prevederi specifice domeniului și de o serie de provocări care țin atât de sectorul de activitate, cât și de condițiile de piață din zonele în care activează filialele, astfel încât problema prețurilor de transfer ridică multe provocări.

În cazul unor situații complexe sau în industrii specifice, consultarea cu experți în domeniul prețurilor de transfer este o soluție inteligentă și sigură cu ajutorul căreia managerii au garanția conformității și corectitudinii procesului de stabilire a prețurilor. Vor minimaliza astfel riscurile fiscale și financiare asociate, iar în cazul unui control din partea autorităților abilitate, vor avea un partener de încredere care va analiza constatările echipei de inspecție fiscală, va verifica studiile efectuate și va întocmi analize proprii în paralel pentru a compara rezultatele. NOA Group, ca firmă de consultanță în dosarul prețurilor de transfer, va comunica în acest caz direct cu autoritățile și va pregăti argumentele și notele explicative solicitate de organele de control. De asemenea, managerii primesc asistență în întocmirea contestațiilor, acolo unde este cazul.

Prețuri de transfer stabilite pe baza unor studii de comparabilitate riguroase

Studiile de comparabilitate sunt analize detaliate efectuate pentru a compara tranzacțiile între entitățile afiliate, cu tranzacțiile similare între părți independente. Scopul principal al acestor studii este de a stabili dacă prețurile de transfer stabilite între entități afiliate sunt conforme cu condițiile pieței libere și reflectă prețurile care ar fi fost stabilite între părți independente în aceleași circumstanțe.

Specialiștii NOA aleg metodele adecvate pentru a compara tranzacțiile dintre entitățile afiliate cu tranzacțiile similare între părți independente. Cele mai frecvent utilizate metode includ metoda prețului comparabil cu cel de pe piață, metoda marjei nete de profit și metoda costului plus.

Studiile de comparabilitate sunt esențiale pentru a asigura conformitatea cu reglementările fiscale și pentru a evita riscurile legale asociate prețurilor de transfer incorect stabilite. De asemenea, acestea pot oferi o bază solidă pentru argumentarea și susținerea politicilor de prețuri de transfer în fața autorităților fiscale în timpul inspecțiilor sau controalelor fiscale.

O gestionare eficientă a prețurilor de transfer, cu ajutorul unor experți în acest domeniu, consultanța de specialitate și asistența la întocmirea dosarului prețurilor sunt elemente care contribuie semnificativ la optimizarea structurii fiscale și la maximizarea eficienței operaționale și financiare a unei companii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini