Redactia.ro

Sfânta Parascheva 2024. Tradiții, obiceiuri, superstiții. Ce NU trebuie să faci în această zi. Este mare sărbătoare

Minunile uluitoare ale Sfintei Cuvioase Parascheva: Relatările credincioșilor care au apelat la sprijinul ei

Creștinii ortodocși o vor sărbători pe Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, la data de 14 octombrie, în fiecare an. Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Iașiului și a Moldovei și îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și care au necazuri. Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea, iar prima învățătură despre viața acesteia este regăsită în „Cartea românească de învățătură” (1643) a Mitropolitului Varlaam al Moldovei.

Ce se face în noaptea de 13 spre 14 octombrie :

  1. Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva: Credincioșii vin la Iași pentru a se ruga și a se închina la moaștele Sfintei, care sunt depuse în Catedrala Mitropolitană. Mulți dintre ei stau la cozi ore întregi, chiar și peste noapte, pentru a atinge racla Sfintei, în speranța că rugăciunile lor vor fi ascultate și că vor primi ajutor sau vindecare.
  2. Slujbe religioase: În noaptea de 13 spre 14 octombrie, se organizează slujbe speciale și privegheri, la care participă atât clerici, cât și credincioși. Slujbele includ rugăciuni, acatiste și cântări bisericești dedicate Sfintei Parascheva.
  3. Rugăciuni pentru sănătate și ajutor: Sfânta Parascheva este cunoscută ca ocrotitoare a celor bolnavi și a celor aflați în suferință, motiv pentru care mulți dintre pelerini vin să se roage pentru sănătatea lor sau a celor dragi, precum și pentru binecuvântări în viață.
  4. Privegheri și participarea la procesiuni: În această perioadă, se organizează și procesiuni cu racla Sfintei Parascheva prin orașul Iași, iar pelerinii participă la ele cu lumânări aprinse și cântări religioase.

Aceasta este o perioadă de mare devoțiune și credință, iar atmosfera din noaptea de 13 spre 14 octombrie este una de liniște, smerenie și speranță pentru toți cei prezenți la acest pelerinaj.

 

Sfânta Parascheva 2024. Tradiții, obiceiuri, superstiții

La sate există obiceiul ”îngropării” verii. Adică oamenii fac o groapă în grădină, unde înmormântează simbolic vara, iar asta semnifică începutul anotimpului rece. Se face o masă comună la Biserică, cu bucate alese. Mulți credincioși aleg să țină post în această zi. Tot pe 14 octombrie se fac și pomeni pentru morții care nu și-au găsit liniștea, au murit fără lumină sau au fost îngropați fără preot, fără slujbă. Se împart lipii, vin sau must. Fiecare ce are.

Ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva mai poartă numele de Vinerea Mare. Asta indiferent de ziua în care cade această sărbătoare, căci se spune că Sfânta a fost chinuită de păgâni într-o zi de Vineri.  Se spune că moaștele Sfintei Parascheva au puteri miraculoase întrucât Cuvioasa îi protejează pe cei bolnavi, sărmani și care au probleme. Se spune că așa cum va fi vremea în această zi, așa va fi până la Sfântul Dumitru și în celelalte sărbători ale anului. Nu se mănâncă nuci, castraveţi sau alte fructe şi legume care au formă de cruce, în această zi. Se mai spune și că dacă nu va ploua până la Sfânta Parascheva, atunci va fi o iarnă blândă.

Încă o superstiție este faptul că  ciobanii sunt atenţi cum cum s-au culcat oile: dacă stau grămadă, iarna va fi grea; dacă stau împrăştiate, va fi uşoară. Nu se lucrează în această zi, este primejdie de boli. Nu se coase, căci va fi rău de trăsnet, de grindină, de boli de ochi sau de cap. Cine va coase sau va toarce va face negi pe mâini. De pe 14 octombrie până la 27 Octombrie nu e bine să se semene secară, e primejdie de moarte pentru semănător.

Ocrotitoarea bolnavilor și a femeilor care nu pot avea copii

Sfânta Parascheva veghează la sănătatea oamenilor şi la fertilitatea pământului. Se spune că Preacuvioasa mijloceşte către Dumnezeu rugile celor aflaţi în suferinţă, vindecă bolile, fereşte familiile de pagube, pe copii de deochi şi aduce belşug. Este și ocrotitoarea apelor. Se spune că cine se roagă Sfintei în această mare zi de sărbătoare, mai cu seamă fecioare și mame, tineri și bătrâni, bolnavi și săraci, primește ajutor grabnic. Astăzi este și ziua onomastică a celor pe care-i cheamă:

  • Paraschiv
  • Parascheva
  • Chiva
  • Chivuța
  • Paraschiva
  • Vuța
  • Pachita
  • Paraschita
  • Parastita
  • Petcu
  • Parasca
  • Chivu
  • Paraschivița
  • Parascovea
  • Parasiia
adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri