Redactia.ro
Home » Stil de viață » Sfântul Andrei 2022. De ce se pune usturoi la geamurile casei în noaptea de Sf. Andrei. Ce spune tradiția

Sfântul Andrei 2022. De ce se pune usturoi la geamurile casei în noaptea de Sf. Andrei. Ce spune tradiția

Sfântul Andrei 2022. De ce se pune usturoi la geamurile casei în noaptea de Sf. Andrei. Foarte mulți români fac asta, în fiecare an. Ce spune tradiția.

Sfântul Andrei 2022. De ce se pune usturoi la geamurile casei

Chiar și-n zilele noastre, sunt foarte mulți români care păstrează tradiția și pun usturoi la geamurile casei în noaptea de Sf. Andrei. Tradiția spune că în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie, de Sf. Andrei, hotarul dintre lumea pământeană și cea de dincolo se deschide, iar spiritele rele se dezlănțuie și caută victime. Din popor se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, strigoii și moroii ies pe străzi și pe câmpuri și își dezlănțuie forțele malefice: fură mana vacilor (le afectează fertilitatea), mana câmpului (ogoarele nu mai rodesc) şi minţile oamenilor care nu ştiu să se ferească. Tocmai din acest motiv, oamenii aleg să pună usturoi la geamuri, ca să se ferească. Totodată, sunt mulți cei care aleg să ungă ușile, hornurile, scările și clanțele cu căței de usturoi sau atârnă funii împletite la uși și ferestre.

Sfântul Andrei 2022. Când se pune grâul la încolțit

Grâul se pune la încolțit de Sfântul Andrei, în ajunul acestei sărbători, pe 29 noiembrie. Conform tradiției, fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu. În ajunul sărbătorii, trebuie să iei o mână de grâu, care se pune într-un ghiveci cu pământ sau un castron mai înalt. Boabele de grâu se acoperă cu pământ, se udă și se așează la o fereastră. Asta pentru că au nevoie de lumină naturală, dar și căldură. Dacă până la Anul Nou, grâul plantat la Sfântul Andrei, este verde și înalt, înseamnă că anul va fi prosper, iar cel care a pus grâul va fi sănătos.

Ce semnificație are grâul pus de Sfântul Andrei

Această tradiție se respectă de Sfântul Andrei din bătrâni. Grâul se pune la încolțit într-un vas cu apă sau în pământ. Există o vorbă veche, care spune că dacă grâul va crește până la Anul Nou și este înalt și bogat, așa va fi și anul ce va veni pentru persoana care a sădit grâul. Dacă grâul este frumos și înalt, asta înseamnă un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese. De altfel, se mai spune că așa cum va fi vremea în ziua de Sfântul Andrei, așa va fi toată iarna. Dacă în noaptea de Sfântul Andrei luna va fi plină și cerul senin, iarna va fi moinoasă, iar dacă noaptea de Sf. Andrei, cerul e întunecat, atunci va fi o iarnă grea, scrie traditii-superstitii.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini