Redactia.ro
Home » Monden » Sigur ai auzit măcar o data una dintre melodiile „Du-mă acasă măi tramvai” sau „Uite-așa aș vrea să mor”. Iată cine a compus de fapt aceste șlagăre

Sigur ai auzit măcar o data una dintre melodiile „Du-mă acasă măi tramvai” sau „Uite-așa aș vrea să mor”. Iată cine a compus de fapt aceste șlagăre

Gică Petrescu, născut pe 2 aprilie 1915 în București, este unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români, cu o carieră impresionantă de peste șapte decenii. Printre cele mai cunoscute și iubite melodii ale sale se numără „Du-mă acasă, măi tramvai” și „Uite-așa aș vrea să mor”, care au rămas în inimile românilor de-a lungul timpului. Deși aceste melodii au apărut în anii ’70, puțini știu că Gică Petrescu este cel care le-a făcut cunoscute și că multe dintre cântecele sale au fost compuse chiar de el.

Drumul către succes

Încă de mic, Gică Petrescu a fost îndrumat către muzică de către mama sa, care a văzut în el un talent deosebit. Din păcate, aceasta a decedat din cauza unei boli crunte la stomac, dar nu înainte de a planta în sufletul fiului ei dragostea pentru muzică. Primii pași în cariera muzicală i-a făcut într-un ansamblu școlar, unde a fost descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, cel care l-a consacrat.

În anul 1933, la doar 18 ani, Gică Petrescu a fost angajat ca solist vocal la Galeries Lafayette, un local occidental de lux din București. Deși a studiat doi ani la Conservatorul din București și încă doi ani la Drept, a renunțat la facultate pentru a se dedica în totalitate muzicii. Cariera sa muzicală a fost marcată de numeroase reușite, cântând mai mult de 1500 de melodii și fiind unul dintre cei mai apreciați artiști din România.

Viața pe front și supraviețuirea cutremurului din 1977

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Gică Petrescu a fost trimis pe front la vârsta de 21 de ani. Într-un interviu pentru Libertatea, el a povestit despre experiențele trăite pe front și despre cum a încercat să aducă un zâmbet pe fețele soldaților răniți prin muzica sa.

Nu mi-e frică de moarte. Asta nu înseamnă că o sfidez. Când va fi să fie?! Asta numai Dumnezeu știe. Conduceam o mașină cum numai în filmele cu Stan și Bran se mai poate vedea. Eram, de obicei, trimis să duc medicamente la spitalele de prim ajutor, din imediata apropiere a frontului. Cum mă lansasem deja în muzică și oamenii începuseră să mă cunoască, trăgeam câte o cântare pentru răniți de câte ori puteam sau mi se cerea. Mergeam oriunde era nevoie de mine”, mărturisea artistul.

Pe 4 martie 1977, Gică Petrescu a supraviețuit cutremurului devastator care a lovit România. În timpul dezastrului, el se afla în sediul Radiodifuziunii, unde filma pentru o emisiune. Spre deosebire de colegii săi Toma Caragiu, Doina Badea sau Alexandru Bocăneț, care și-au pierdut viața în acea noapte, Gică Petrescu a fost unul dintre cei norocoși care au scăpat nevătămați.

Durerea pierderii soției și anii de singurătate

Cea mai dureroasă perioadă din viața lui Gică Petrescu a fost atunci când soția sa, Cezarina, a decedat. Timp de peste două decenii, cântărețul a trăit singur, neputând să treacă peste pierderea sufletului său pereche. Cei doi au avut o relație deosebit de strânsă și erau nedespărțiți. Muzicologul Viorel Cozma a povestit despre dragostea lor: „El nu mergea nicăieri fără ea. Erau nedespărțiți și – dacă mă întrebați – părerea mea e că ea îi era superioară lui Gică. Dar s-au iubit foarte mult. S-au întâlnit la Teatrul de Revistă, unde era Cezarina în tinerețe… o femeie frumoasă! De-altfel, nu aveai ce să cauți la Revistă dacă nu arătai ca o Miss. Părinții lui nu au vrut-o, însă, în familia lor pe Cezarina, care era femeie divorțată.

Moștenirea lăsată în muzica românească

Gică Petrescu a lăsat în urmă o moștenire impresionantă în muzica românească. Melodiile sale, precum „Du-mă acasă, măi tramvai” și „Uite-așa aș vrea să mor”, continuă să fie cântate și iubite de generații întregi. Cu o carieră de peste șapte decenii și mai mult de 1500 de melodii interpretate, Gică Petrescu rămâne un simbol al muzicii de petrecere și un artist de neuitat pentru români.

Viața sa a fost marcată de momente de glorie, dar și de încercări grele. De la tinerețea pe front, la supraviețuirea unui cutremur devastator și până la durerea pierderii soției, Gică Petrescu a demonstrat o forță interioară remarcabilă. Prin muzica sa, el a reușit să aducă bucurie și alinare în inimile oamenilor, lăsând o amprentă de neșters în cultura românească.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: