Redactia.ro
Home » Sport » Sir Robin Knox-Johnston, primul marinar care a înconjurat lumea singur și fără oprire

Sir Robin Knox-Johnston, primul marinar care a înconjurat lumea singur și fără oprire

Sir Robin Knox-Johnston a inconjurat lumea sungur

Sir Robin Knox-Johnston este primul marinar care a navigat singur și fără oprire în jurul lumii. S-a întâmplat în anul 1969. Celebra cursă s-a numit „Sunday Times Golden Globe Race”, și a devenit o competiţie de tradiţie.

Sir Robin Knox-Johnston este fără îndoială unul dintre cei mai faimoși navigatori englezi. În 1968, când și-a anunțat intenția de a naviga în jurul lumii, nimeni nu a crezut în el. Cei mai experimentați marinari susțineau că este imposibil să navighezi singur, fără oprire peste 300 de zile. Ideea sa a fost însă preluată de publicația „The Sunday Times”, care a decis să organizeze evenimentul.
Robin Knox-Johnston, în vârstă de 29 de ani în acel moment, a început imediat pregătirea. Încă 9 navigatori mult mai experimentați s-au înscris în cursă. Startul a fost unul neobișnuit. S-a desfășurat pe durata mai multor zile, între 1 iunie şi 31 octombrie 1968.
Robin Knox-Johnston a plecat pe 14 iunie din Falmouth cu barca sa Suhaili, de doar 32 de picioare, fiind una dintre cele mai mici ambarcațiuni.

Britanicul a fost dat dispărut în timpul cursei

Pentru britanic, cursa a fost una plină de peripeții. A fost chiar la un pas de a abandona. Înainte de a lua startul, s-a îmbolnăvit de icter. Au urmat apoi 10 luni în care a avut probleme grave cu apendicita. În plus ambarcațiunea s-a defectat. I s-a stricat sistenul de navigație, în plus nu a putut comunica cu nimeni 4 luni fiind dat dispărut.
În ciuda tuturor problemelor, englezul a reușit să termine cursa. A devenit primul om care a reuşit să navigheze în jurul lumii singur şi fără oprire. Ceilalți concurenți au abandonat. Sir Robin Knox-Johnston a câștigat și un premiu de 5.000 de lire sterline la întoarcere. L-a donat însă familiei lui Donald Crowhurst, un alt navigator care s-a sinucis în timpul cursei, după ce a încercat să-și falsifice rezultatele. În 2007, Sir Robin a înconjurat din nou lumea în cursa VELUX 5 OCEANS la vârsta de 68 de ani.

Citește și: Denis Alibec şi Constantin Budescu, chemați la națională!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: