Redactia.ro
Home » Știri » Sistemul garanție-returnare intră în vigoare din 30 noiembrie. Cum va funcționa și cum îți vei recupera banii dați în plus

Sistemul garanție-returnare intră în vigoare din 30 noiembrie. Cum va funcționa și cum îți vei recupera banii dați în plus

cantitate apa

Sistemul garanție-returnare intră în vigoare din 30 noiembrie. Iată cum va funcționa și cum îți vei recupera banii dați în plus!

Sistemul garanție-returnare intră în vigoare din 30 noiembrie

Sistemul de garanție-returnare reprezintă o inițiativă ce vizează implicarea cetățenilor români în protejarea mediului înconjurător și promovarea reciclării. Acesta presupune ca atunci când achiziționează băuturi de la comercianți, consumatorii vor plăti o mică garanție de 50 de bani în plus pentru fiecare ambalaj.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a anunțat că, începând cu 30 noiembrie, sistemul de garanție-returnare va fi implementat în România. Consumatorii vor fi obligați să achite această taxă suplimentară de 50 de bani pentru fiecare băutură cu un volum cuprins între 100 de ml și 3 litri. Cu toate acestea, ei vor avea posibilitatea de a-și recupera integral această sumă, în momentul în care returnează ambalajul la oricare punct de colectare desemnat.

Acest sistem are la bază două obiective majore: reducerea poluării mediului înconjurător și stimularea reciclării.

„Este un proiect în legătură cu care, din păcate, deşi exista legislaţie care obliga înfiinţarea sistemului încă din anul 2018, mare lucru nu s-a făcut. E un proiect pe care l-am pornit de la zero, un proiect nou 100% şi un proiect care va începe pe 30 noiembrie anul acesta.

Sistemul garanţie-returnare va fi pentru orice ambalaj de băuturi între 100 de ml şi 3 litri, care va face parte din sistem. Adică, pentru care un cetăţean va plăti atunci când achiziţionează de la un magazin o astfel băutură, va plăti şi garanţia. Dacă o sticlă cu apă costă 3 lei, el va plăti 3 lei şi garanţia de 50 de bani pe care o recuperează imediat ce turnează la orice punct de colectare bidonul respectiv.

Dacă discutăm despre recipiente vechi, recipiente care n-au făcut parte din sistemul garanţie-returnare şi pentru care nu a plătit nimeni nicio astfel de garanţie. E un sistem foarte simplu în legătură cu care sunt optimist că românii vor avea un grad mare de conformare pentru că toţi românii sunt sătui de mizeria pe care o văd în natură şi încrederea mea şi speranţa mea este aceea că ei vor înţelege că e un lucru pe care îl facem, până la urmă, pentru a trăi noi înşine într-un mediu mai sănătos”, a declarat ministrul Mediului, relatează RTV.

Cum funcționează sistemul de garanție-returnare?

  1. Achiziționarea produselor: Atunci când românii cumpără băuturi, cum ar fi sticle de apă, sucuri sau băuturi răcoritoare, de la un comerciant, ei vor plăti o garanție de 50 de bani în plus pentru fiecare ambalaj.
  2. Returnarea ambalajelor: După ce au consumat produsul, consumatorii au posibilitatea să returneze ambalajul la oricare punct de colectare autorizat. Acest punct poate fi un magazin special desemnat sau un alt loc de colectare specific pentru acest scop.
  3. Recuperarea garanției: Odată cu returnarea ambalajului, consumatorii vor primi înapoi suma de 50 de bani pe care au plătit-o ca garanție. Aceasta se va face pe loc sau prin intermediul unui sistem de restituire a banilor.

De ce este implementat sistemul de garanție-returnare?

Sistemul de garanție-returnare are două principale scopuri:

  1. Protecția mediului: Prin colectarea și reciclarea ambalajelor, se reduce cantitatea de deșeuri care ajunge în mediul înconjurător. Astfel, se contribuie la prevenirea poluării și la conservarea resurselor naturale.
  2. Stimularea reciclării: Prin oferirea unei recompense financiare pentru returnarea ambalajelor, se încurajează consumatorii să participe activ la procesul de reciclare. Acest lucru promovează o atitudine mai responsabilă față de mediu și ajută la creșterea ratei de reciclare.

Ce trebuie să știe consumatorii?

  1. Taxa de 50 de bani: La achiziționarea băuturilor, consumatorii trebuie să fie conștienți de taxa suplimentară de 50 de bani pe care o plătesc pentru ambalaj.
  2. Returnarea ambalajelor: Pentru a recupera suma plătită ca garanție, consumatorii trebuie să returneze ambalajele la un punct de colectare autorizat. Este important să se păstreze bonul de achiziție pentru a dovedi că taxa a fost plătită.
  3. Impactul asupra mediului: Prin participarea la acest sistem, consumatorii contribuie activ la protejarea mediului și la reducerea poluării. Este un pas important spre un stil de viață mai sustenabil.
  4. Promovarea reciclării: Acest sistem încurajează reciclarea și responsabilitatea față de ambalaje. Participarea activă a consumatorilor este esențială pentru succesul inițiativei.

Obligațiile comercianților

  • „să asigure până la data lansării programului (noiembrie 2023) infrastructura de preluare (manuală sau automată), oferindu-le consumatorilor posibilitatea de a returna ambalajele post-consum;
  • să organizeze punctele de returnare în cadrul structurii de vânzare sau în vecinătatea acesteia (la o distanță de max. 150 m);
  • să perceapă și să ramburseze garanția aferentă ambalajelor returnate prin sistemul SGR;
  • să indice valoarea garanției ambalajului returnabil separat față de prețul produsului, atât la raft cât și pe bonurile / facturile emise (e.g. se va indica separat că prețul sticlei de apă este de 2 RON, iar garanția SGR 0,5 RON);
  • să țină evidența tuturor produselor comercializate care fac obiectul SGR, respectiv a ambalajelor returnate prin intermediul structurilor de vânzare precum și a garanțiilor aferente.
  • să protejeze ambalajele returnate de către consumatori până la predarea către administratorul SGR;
  • să asigure informarea consumatorilor cu privire la diferite aspecte: produsele care fac obiectul SGR, condițiile și modul de returnare a garanției, programul și locația punctului de colectare a ambalajelor;
  • să nu comercializeze produse neînregistrate în SGR”, conform sursei citate.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: