Redactia.ro
Home » Știri » Situație revoltătoare. Comuna din România unde apa potabilă de la robinet curge cu pământ și nisip

Situație revoltătoare. Comuna din România unde apa potabilă de la robinet curge cu pământ și nisip

Comuna din România unde apa de la robinet curge cu pământ și nisip

Localnicii unei comune din România își duc zilele cu frustrare și supărare. Acolo, apa „potabilă” de la robinete ar avea mari probleme, iar unii de localnici nici nu se apropie de ea. Iată ce spun oamenii locului, dar și autoritățile despre ce se întâmplă acolo.

Situație revoltătoare. Comuna din România unde apa potabilă de la robinet ar curge cu pământ și nisip. Localnic: „Nici câinele nu bea apa”

Localnicii comunei Ghidfalău din Covasna sunt foarte supărați din cauza apei de la robinetele lor, au scris jurnaliștii de la Covasnamedia.ro. Situația ar fi așa de câțiva ani, în ultima vreme tot mai des, iar apa definită de autorități drept potabilă ar „curge la robinete cu pământ, nisip și te mai miri ce”.

„Calitatea apei este foarte șubredă. Până în momentul de față numai probleme am avut din cauza asta. Și la electrocasnice. Nici câinele nu bea apa. Are un miros destul de înțepător și foarte, foarte neplăcut”, a mărturisit un locuitor al comunei, conform sursei menționate mai sus.

„Apa de acum nici nu poți să o miroși. Mi-e frică să fac baie la copil în ea”, a spus altcineva.

„Avem probleme. Am observat până și la WC, că se blochează rezervorul din cauza nisipului. Curățăm, dar așa nu se poate! Nu mai merge! Nu bem absolut deloc de la robinet”, sunt vorbele unei localnice, au scris jurnaliștii de la covasnamedia.ro.

Oamenii din Ghidfalău sunt nevoiți să se descurce așa cum pot: cumpără apă de la magazin sau aduc în bidoane de la izvoare. Evident, ei susțin că ar fi făcut demesuri în tot acest timp în speranța că cineva o să rezolve problema. Sunt și reacții ale autorităților.

Gospodărie Comunală S.A, Operator Regional Județul Covasna, a avut o replică prin vocea directorului, Kozsokár Attila. El spune că problemele cu apa murdară apar îndeosebi vara din cauza consumului foarte mare de apă, mai pronunțat acum din cauza secetei, așa cum s-a notat și într-un comunicat de presă trimis zilele trecute. El a îndemnat din nou, și cu această ocazie, populația întregului județ, nu doar a Ghidfalăului, să aibă un consum responsabil de apă potabilă, pentru că altfel se va ajunge la impunerea de rații, a scris covasnamedia.ro.

În Ghidfalău, problema ar porni de la rețea, care nu a fost construită pentru o utilizare așa amplă. Nici stația de tratare a apei nu face față atunci când consumul depășește un anume nivel.

„Pe timp de vară crește consumul și sistemul nu face față. Nu așa au fost gândite, proiectate, construite, ca să facă față unor consumuri crescute din cauza stropitului sau a altor activități. Automat, această problemă apare cam două luni de zile, pe timp de vară”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Kozsokár Attila, spunând că Operatorul Regional Gospodărie Comunală a preluat doar sistemul, care a fost construit de autoritățile locale.

Totuși, și DSP Covasna, și Gospodărie Comunală comunică în mare parte aceleași lucruri. „Menționăm că nu avem depășiri ale indicatorilor de potabilitate la Comuna Ghidfalău, respectiv Zoltan, Ghidfalău, Fotoș și Angheluș”, se arată într-un răspuns al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, transmis redacției „Observatorul de Covasna” la finele lunii mai a.c, a scris covasnamedia.ro.

„În majoritatea cazurilor, buletinele sunt conforme. Au fost cazuri când au fost depășiri la anumiți parametri”, a spus și Kozsokár Attila, arată sursa menționată mai sus.

Primarul comunei Ghidfalău, Jancsó Ernő, s-ar abține de la declarații până după data de 12 iulie 2022 când are loc întâlnirea cu sătenii și autoritățile locale, dar și cele județene.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: