Încă de mici copii, părinţii ne-au învăţat să spune „bogdaproste” atunci când primim ceva de pomană. Mulţumim aproape robotic, dar ne-am întrebat vreodată ce înseamnă acest cuvânt?
Deși este considerat de mulți ca fiind un arhaism, termenul încă este destul de prezent în viețile românilor.
Etimologic, cuvântul vine de la bulgari
Din punct de vedere etimologic, acesta provine din expresia „bogu da prosti”, care în limba bulgară înseamnă „Dumnezeu să-i ierte pe morți”.
Biserica Ortodoxă ne învaţă că trebuie să cinstim morţii, iar cuvântul împrumutat de la vecinii bulgari exact asta face: ne trimite cu gândul la apropiaţii care nu se mai află printre noi.
Putem spune şi „bogdaproste” şi „bodaproste”, deoarece Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) acceptă ambele forme ale cuvântului, iar acesta este definit ca fiind un „cuvânt de mulțumire pentru cel care dă de pomană. Cuvânt prin care se exprimă ușurarea de a fi scăpat de o nenorocire, de o grijă”.
Ce înseamnă „bogdaproste”
Oamenii dau de pomană încă din cele mai vechi timpuri, iar cuvântul „bogdaproste” cinsteşte morţii, având diferite semnificaţii:
- „Dumnezeu să-i ierte pe cei răposați!”
- „Să fie bine primit!”
- „Să primească Dumnezeu!”.
Când dăm de pomană după ce a murit cineva drag? Pomenirile sunt o tradiție pe care cei mai mulți o respectă cu sfințenie. Oamenii își pomenesc morții, oferind de pomană mâncare, lucruri sau bani. Adesea, aceste pomeniri sunt făcute la zile fixe după moartea persoanei dragi. Ele se fac și în timpul postului, iar gazda oferă mâncare de post.
Menţionăm că termenul mai este folosit și cu sens peiorativ, în expresiile „copil de bodaproste”, „pui de bodaproste” care înseamnă copil care cere de mâncare, sărac.