Redactia.ro
Home » Știri » Statul român, obligat de CEDO să recunoască căsătoria între persoanele de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat

Statul român, obligat de CEDO să recunoască căsătoria între persoanele de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat

Statul român, obligat de CEDO să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat

Statul român, obligat de CEDO să recunoască căsătoria între persoanele de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat. Iată detaliile!

Statul român, obligat recunoască căsătoria între persoanele de acelaşi sex 

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului obligă statul român să adopte o legislație care recunoaște cuplurile de același sex, conform informațiilor oferite de Asociația Accept. Această organizație a depus o plângere în urmă cu patru ani, acuzând România că încalcă Articolul 8 din Convenția Curții, care garantează „dreptul la respectarea vieții private și de familie”. Un număr de 42 de persoane au intentat procese împotriva statului român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, compuse din persoane de același sex. Decizia CEDO a fost pronunțată în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și a altor 20 de familii formate din persoane de același sex.

În decizia emisă marți, CEDO a constatat că România a încălcat atât „dreptul la respectarea vieții private”, cât și „dreptul la viață de familie”, prevăzute în articolul 8 din Convenție.

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a afirmat în dimineața aceasta că, în urma acestei decizii, România este obligată să adopte o legislație care recunoaște și protejează cuplurile de același sex, potrivit G4Media.

„CEDO constată încălcarea articolului 8 din Convenție, adică încălcarea dreptului la viață privată a cuplurilor de același sex, obligând România să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex. Celelalte capete de cerere au fost respinse. În decizia sa, Curtea nu a acceptat argumentul statului român potrivit căruia o mare parte a populației este împotriva cuplurilor de același sex. Guvernul României are posibilitatea să atace hotărârea primei camere în termen de trei luni, dar acest demers este unul fără finalitate întrucât de curând marea cameră a CEDO a adoptat o decizie împotriva Rusiei în cazul Fedotova în care menține decizia primei camere care a avut obiect identic cu plângerea din cauza Buhuceanu în care a fost condamnată România astăzi. Asta înseamnă că există obligația României de a pune în executare hotărârea CEDO. De altfel, CCR a stabilit în cauza Coman-Hamilton că România ar trebui să adopte o legislație prin care să recunoască, să protejează cuplurile de același sex”, a declarat pentru G4Media.ro Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Articolul 8 din Convenția CEDO

Articolul 8 – Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie:

„Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”.

„Decizie istorică”

Asociația Accept numește decizia CEDO ca fiind istorică:

„În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

Asociația ACCEPT cere încă o dată cu ocazia acestei hotărâri Guvernului și Parlamentului României să își facă datoria față de toți cetățenii lui și să trateze toate familiile din țara noastră cu demnitate și respect.

Solicităm Guvernului și Parlamentului adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România, precum: Modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate; Legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă; Protecția familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice”, se arată într-un comunicat al Asociației Accept.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: