Redactia.ro
Home » Stil de viață » Substanță nocivă creierului uman! Prof. dr. Vlad Ciurea: „Atacă neuronii până la epuizare și distrugere”

Substanță nocivă creierului uman! Prof. dr. Vlad Ciurea: „Atacă neuronii până la epuizare și distrugere”

Multe produse găsite pe rafturile magazinelor alimentare conțin o anumită substanță care dăunează creierul atunci când este consumată în cantități mari, fapt susținut de către medicii neurologi.

Substanță nocivă creierului uman!

Substanța are gust plăcut, zero calorii, însă vine la pachet și cu o capcană. Deseori, nici nu știm că o consumăm, mai ales că nu toți citim etichetele produselor pe care le achziționăm.

Astfel, putem găsi acest îndulcitor artificial, pe nume aspartam, în conserve, muștar, ketchup, supe, dar și iaurturi.

Pulberea de culoare albă se ascunde și în produse lactate sau diverse conserve în caz că vă așteptați  să-l găsiți în produse dulci, mai ales că nu are calorii.

Renumitul neurochirurg, prof. univ. dr. Vlad Ciurea, explică pentru Antena 3, modalitatea prin care acest îndulcitor, cunoscut și sub numele de E951, care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul, ne atacă neuronii, mergând chiar „la epuizare și distrugere”.

Prof. dr. Vlad Ciurea: 1Pe lângă apă și odihnă, și mâncarea este importantă pentru creier”

Specialistul punctează importanța alimentelor asupra vitalității și asupra creierului:

„Cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.

Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.”

Prof. dr. Vlad Ciurea: „Aspartamul, de aproape 200 de ori mai dulce ca zahărul!”

Prof. dr. Vlad Ciurea evidențiază diferența dintre aspartam și zahăr, dar și cât de toxică este substanța înlocuitoare:

„Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.

Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici.

Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.”

Ce este aspartamul sau E951

Prof. dr. Vlad Ciurea face un apel către consumatori și oferă detalii asupra istoricului de consum al substanței aspartam:

„Aspartamul sau E951 este un îndulcitor artificial folosit ca înlocuitor al zahărului în mii de produse.

Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, când James Schlatter, de profesie chimist, testa un medicament anti-ulcer, potrivit wikipedia.ro.

În urma procesului de metabolizare în organism, aspartamul se descompune în doi aminoacizi: fenilalanină (circa 50%), acid aspartic (circa 40%) și metanol (aproape 10%).

Având în vedere că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, cantitatea folosită într-un produs este cam tot de atâtea ori mai mică, făcând astfel din el și un ingredient fără valoare calorică.”

În ce produse găsim aspartamul sau E951

Tot specialistul enumeră produsele alimentare în care putem regăsi substanța norcivă creierului nostrum:

„Îndulcitorul de 200 de ori mai dulce ca zahărul poate fi întâlnit în produse ca: băuturi carbogazoase, diferite tipuri de dulciuri, înghețată, băuturi instant cu ceai și cafea, gemuri.

Dar sunt și produse în care nu ne gândim că ar avea ce să caute un îndulcitor: conserve de fructe și legume sau conserve de pește, muştar, sosuri, ketchup, supe instant, iaurturi sau băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%, băuturi aromate alcoolice şi nealcoolice (bere cu sau fără alcool, cidru, rachiuri).

De aceea, specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să citim eticheta unui produs înainte de a-l cumpăra de la raft.”

 Ce face aspartamul când ajunge la creier

Acesta explică urmările și efectele pe care le are substanța aspartam din momentul în care ajunge la creier:

„Nu este utilizat în produse ce vor fi tratate termic, care nu sunt suficient de acide sau care trebuie să aibă o perioadă de valabilitate mare.

Prin ingestie, dar şi ca urmare a depozitării alimentelor la temperaturi de peste 300 de grade Celsius, el se descompune în constituenţii săi, adică acid aspartic, fenilalanină şi metanol.

Acidul aspartic este un aminoacid neesenţial (corpul îl produce în cantităţile ce-i sunt necesare, fără a avea nevoie de surse din exterior), cu rol de neurotransmiţător.

Acidul aspartic ingerat suplimentar pătrunde în circulaţia sangvină şi apoi ajunge la creier, unde bariera sangvină cerebrală încearcă să oprească pătrunderea toxinelor şi a neurotransmiţătorilor în exces. ”

Aspartamul, efecte adverse deloc de neglijat

Specialistul a destăinuit și efectele adverse ale substanței:

„Acidul aspartic în exces devine astfel o aşa-numită excitotoxină, care suprastimulează neuronii, până la epuizare şi distrugere”, potrivit infocons.ro.

Cantitatea maximă zilnică permisă/corp este de 40 mg/kg.

Printre efectele secundare ale folosirii acestui îndulcitor pe timp îndelungat, Protecția Consumatorilor amintește: migrene, ameţeli, slăbirea memoriei, dificultăţile de concentrare şi menţinere a atenţiei, oboseală cronică, problemele oculare, scăderea acuităţii senzoriale (miros, gust, pipăit, sensibilitate la durere)”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: