Românii care au credite la bănci sunt tot mai preocupați de ce se va întâmpla cu ratele lor anul viitor. În România, dobânzile sunt influențate de inflație, care pare că va crește tot mai mult.
Fluctuațiile IRCC sugerează o mică scădere a ratelor pentru creditele românilor în 2025, în timp ce indicele ROBOR continuă să crească, ceea ce va mări ratele.
Ce se va întâmpla cu ratele românilor din 2025?
Banca Națională a României (BNR) a decis în noiembrie să mențină rata dobânzii pentru creditare (Lombard) la 7,50% pe an și dobânda la depozite la 5,50% pe an, precum și nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută ale băncilor.
Totodată, Banca Națională a decis în acest an să scadă dobânda cheie în două etape, în iulie și august, de la 7% pe an la 6,75%, iar apoi la 6,5%. Această decizie a venit după ce dobânda cheie nu a fost schimbată din ianuarie 2023.
La acea vreme, oficialii BNR au spus că inflația va crește ușor în ultimele luni ale anului 2024 și au prognozat fluctuații semnificative ale inflației în prima jumătate din 2025, care vor rămâne peste intervalul țintit. În noiembrie, Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat că prețurile au crescut.
Comunicatul BNR
„Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția noiembrie 2024, care include cele mai recente date și prognoze. Se estimează că inflația va crește ușor în ultimele luni ale acestui an și va fluctua în prima parte a anului 2025, rămânând peste intervalul țintit, din cauza efectelor economice ale secetei din 2024 și al creșterii prețurilor materiilor prime. Totuși, inflația va începe să scadă ușor începând cu 2026 și va rămâne aproape de limita superioară a intervalului țintit până la sfârșitul prognozei”, spunea comunicatul BNR în noiembrie.
De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus în noiembrie că prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2024 a fost revizuită la 4,9%, față de 4% anterior. Se estimează că inflația va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025.
„Războiul din Ucraina și conflictele din Orientul Mijlociu, împreună cu evoluțiile economice din Europa și din întreaga lume, cresc incertitudinea asupra economiei și inflației pe termen mediu. În plus, fondurile europene sunt esențiale pentru realizarea reformelor economice și pentru atenuarea efectelor negative ale tensiunilor geopolitice”, a transmis BNR.
Indicele ROBOR crește, iar IRCC ar putea scădea ușor în ianuarie
În noiembrie 2024, indicele ROBOR la 3 luni a crescut ușor, ajungând de la 5,52% la începutul lunii la 5,91% pe 27 noiembrie. Creșterea a continuat și în decembrie, atingând 5,92% pe 5 decembrie. Totuși, în ultima săptămână, ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,91%, iar ROBOR la 6 luni a rămas la 5,97%.
În schimb, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor), care este calculat pe baza dobânzilor medii la tranzacțiile interbancare și aplicat cu un trimestru întârziere, a crescut recent de la 5,86% la 5,99%. Acest indice influențează creditele de consum și este stabilit zilnic de BNR, pe baza cotațiilor celor mai mari bănci din România.
Totuși, o analiză recentă sugerează că, datorită reducerii dobânzii de politică monetară de către BNR în iulie și august, IRCC ar putea scădea începând cu ianuarie 2025. Se estimează că valoarea IRCC pentru primele trei luni din 2025 ar putea ajunge la 5,67%, cel mai mic nivel din ultimii doi ani.