Redactia.ro
Home » Știri » Sute de mii de români au intrat în vizorul ANAF pentru venituri nedeclarate. Cel mai bogat are patru milioane de euro nedovediți

Sute de mii de români au intrat în vizorul ANAF pentru venituri nedeclarate. Cel mai bogat are patru milioane de euro nedovediți

GALERIE FOTO (3)

Peste 500.000 de români sunt în vizorul ANAF, pentru venituri nedeclarate. Cel mai bogat are patru milioane de euro nedovediți în fața autorităților. Ce persoane vor fi verificate de cei de la ANAF!

Sute de mii de români, în vizorul ANAF

Peste jumătate de milion de români au intrat în atenția inspectorilor fiscali de la ANAF, după ce au obținut venituri pe care nu le-au declarat și pentru care nu au plătit impozite în ultimii ani. În jur de 200 de oameni sunt cei mai bogați, iar aceștia au fost deja verificați. Este vorba de persoane, care au averi uriașe, de milioane de euro, pe care inspectorii i-au descoperit prin cercetarea conturilor din bancă, a proprietăților și chiar a activității online. Inspectorii de la ANAF au intensificat controalele luna aceasta, nu doar pentru persoanele fizice, ci și pentru marile companii.

Inspectorii ANAF au găsit la 215 persoane verificate, doar în primă fază în luna iulie, averi nedeclarate precum apartamente, case, terenuri, mașini de lux și chiar iahturi. Cel mai bogat român controlat are peste patru milioane de euro pentru care trebuie să dea socoteală. Cei de la ANAF au depistat o diferență între averea declarată și cea găsită de inspectori, după ce au fost verificate conturile în bănci și împrumuturile către propriile societăți. Cea mai mică sumă nedeclarată, în această etapă, este de 500.000 de euro.

Ce persoane vor fi verificate de ANAF

Persoanele care au o diferență de cel puțin 10% între ce au declarat și averea descoperită de ANAF, dacă suma depășește 50.000 de lei, vor fi verificate. ”Avem acces prin bazele de date ale ANAF şi parteneriate cu alte instituţii şi putem să identificăm astăzi, fără nicio problemă şi într-un timp foarte scurt, ce bunuri imobile şi mobile a achiziţionat o persoană,cu cât au crescut conturile în bănci şi cu cât şi-au creditat propriile societăţi sau cu cât au majorat capitalul social al acelor societăţi”, a transmis Lucian Heiuș, președinte ANAF.

Nu este exclus ca inspectorii ANAF să urmărească și pe rețelele de socializare activitatea românilor. De altfel, sunt urmăriți și „influencerii”, cei care fac bani din activitatea online. Aceștia trebuie să declare toți banii obținuți și să plătească impozite.

Sumele de bani veneau de la acele platforme semireglementate pe care se tranzacționează criptomonedele. Sunt controlați, se impozitează, unii au plătit, alții urmează… 45 de milioane declarați și achitați, două milioane ca și impozite care trebuie să fie datorate. Societatea evoluează. Modalitățile de a obține bani legal, dar și ilegal, sunt din ce în ce mai diverse și atunci și noi, ca Fisc, trebuie să ținem pasul cu schimbările care apar”, a mai spus Lucian Heiuș, președinte ANAF.

Reprezentanții ANAF au acces și la informații din străinătate, așa că nu pot fi ascunse casele de vacanță sau bunurile din alte țări. Așa au descoperit inspectorii peste 130 de milioane de euro, bani nedeclarați, dar obținuți de 63 de români din tranzacționarea de criptomonede.

Veniturile respective vor fi impozitate cu 16%, se vor calcula și penalități și dobânzi de întârziere și ai două variante: fie plătești, fie vei contesta decizia respectivă, însă din statisticile puse la dispoziție de ANAF în ultima vreme, undeva la 80% din contestații au fost pierdute în instanță”, a declarat Andreea Gheorghe, Consultant Fiscal.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: