Redactia.ro
Home » Știri » Taxe mai mari pentru examenul de Bacalaureat 2024. Ce categorie de candidați trebuie să plătească o sumă considerabilă pentru a susține toate probele

Taxe mai mari pentru examenul de Bacalaureat 2024. Ce categorie de candidați trebuie să plătească o sumă considerabilă pentru a susține toate probele

Examenul de Bacalaureat reprezintă un moment crucial în viața oricărui absolvent de liceu. În 2024, însă, această experiență va fi marcată de o schimbare semnificativă: creșterea taxelor pentru susținerea examenului. Ministerul Educației a anunțat că anumite categorii de candidați vor fi nevoite să achite o taxă de 464 de lei pentru a putea participa la toate probele examenului.

Începând cu anul 2024, taxele pentru examenul de Bacalaureat vor crește considerabil. Această măsură va afecta în principal absolvenții care au susținut examenul de două ori și nu au reușit să-l promoveze. Conform anunțului Ministerului Educației, doar anumite categorii de absolvenți vor fi obligate să suporte aceste costuri. Astfel, creșterea taxei este menită să acopere cheltuielile administrative și logistice legate de organizarea examenului pentru un număr mare de candidați.

Cine trebuie să plătească taxa de 464 de Lei?

Taxa de 464 de lei va fi aplicată candidaților din promoțiile anterioare care au susținut examenul de Bacalaureat de cel puțin două ori în sesiunile anterioare și doresc să se prezinte din nou la toate probele examenului național în 2024.

Absolvenții de liceu au dreptul să susțină examenul de Bacalaureat gratuit de maximum două ori, în sesiunile consecutive imediat următoare absolvirii. După aceste două încercări gratuite, orice încercare suplimentară va necesita plata unei taxe.

Ministerul Educației a explicat că majorarea taxelor este necesară pentru a acoperi costurile administrative și logistice ale organizării examenului. Creșterea numărului de candidați care susțin Bacalaureatul de mai multe ori impune cheltuieli suplimentare. De asemenea, această măsură este menită să încurajeze candidații să se pregătească mai bine pentru examen, reducând astfel numărul de repetenți.

Costurile pentru susținerea probelor de Bacalaureat în 2024

Costurile pentru susținerea probelor de Bacalaureat în 2024 variază în funcție de județ. De exemplu, în Dolj, fiecare probă costă 130 de lei, în timp ce în Ilfov, tarifele sunt următoarele:

 • Proba 1: 155 de lei
 • Proba 2: 155 de lei
 • Proba 3: 154 de lei

Calendarul Bacalaureatului 2024

Ministerul Educației a publicat calendarul detaliat pentru prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2024. Probele de evaluare a competențelor vor avea loc între 17 și 27 iunie, după cum urmează:

 • 17-19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A)
 • 19-20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B)
 • 19-21 iunie: Evaluarea competențelor digitale (proba D)
 • 25-27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C)

Probele scrise vor avea loc în perioada iunie – iulie 2024, începând cu:

 • 1 iulie: Examenul la Limba și literatura română
 • 2 iulie: Proba obligatorie a profilului
 • 4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării
 • 5 iulie: Examenul la Limba și literatura maternă

Evaluarea competențelor lingvistice și digitale va fi realizată de către doi profesori examinatori, unul dintre aceștia fiind cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt fiind un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ. În caz de incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Rezultatele la probele de evaluare a competențelor vor fi exprimate prin niveluri de competență, conform grilelor naționale sau europene, fără note sau calificative de tip admis/respins. Probele de evaluare și examenele scrise vor fi monitorizate audio-video pentru a preveni fraudele. Candidații nu au voie să intre în sălile de examen cu materiale ajutătoare sau dispozitive electronice, iar încălcarea acestor reguli va duce automat la eliminarea din examen.

Modificările aduse taxelor pentru examenul de Bacalaureat 2024 reprezintă o schimbare semnificativă care va afecta în principal candidații care au susținut deja examenul de două ori. Cu toate acestea, Ministerul Educației consideră că această măsură este necesară pentru a acoperi costurile administrative și pentru a încuraja o mai bună pregătire a candidaților.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: