Într-o singură zi, o actriță a Teatrului Național din Cluj-Napoca a fost păcălită și manipulată într-un mod demn de un scenariu de film, pierzând nu mai puțin de 100.000 de lei – echivalentul a 20.000 de euro. Totul a început cu un simplu apel telefonic și s-a transformat într-un carusel al minciunilor, autorităților false și scenariilor perfect regizate de o rețea de escroci extrem de bine pregătiți. Cazul Patriciei Brad readuce în atenție un fenomen periculos care afectează tot mai mulți români: înșelătoriile bancare cu actori foarte convingători.
Țeapă de 20.000 de euro pentru o actriță din România
Era 8 aprilie 2025, o zi aparent obișnuită pentru actrița Patricia Brad. Nimic nu prevestea ceea ce urma să devină unul dintre cele mai traumatizante episoade din viața ei. Totul a debutat cu un telefon primit de la un presupus angajat al Băncii Transilvania. Vocea de la celălalt capăt al firului o avertiza că cineva ar încerca să acceseze un credit bancar în numele ei, într-un oraș din apropierea locului său de naștere.
Panica inițială a fost urmată de o serie de apeluri din ce în ce mai bine puse în scenă. Au urmat „polițiști” care i-au spus că s-a deschis o anchetă în care ea era parte esențială. I-au cerut cooperare totală și i-au cerut să nu divulge nimic, sub pretextul protejării investigației.
„Primesc un telefon de la BT. Mi se spune că cineva încearcă să facă un credit pe numele meu în orașul meu natal si că se va deschide o anchetă să se afle ce se întâmplă. Mă sună în continuare doi ‘polițiști’ care îmi spun că s-a deschis ancheta și mă pun să mă concentrez să îmi amintesc cât mai clar cui i-am trimis eu copie de buletin.
Mă înștiințează că mă va suna un inspector financiar de la BNR și să colaborez cu dumnealui pentru binele anchetei. Și intră în scenă așa-numitul David Orțan, care mă sună de pe un număr de fix, după care pe WhatsApp îmi trimite ‘legitimația’ dumnealui precum și un contract de confidențialitate pe care mă pune să îl citesc cu atenție. De aici înainte, nu mai aveam voie să dezvălui nimanui nimic din ce aveam să vorbim. Îmi iau la revedere prin semne de la oamenii cu care eram și plec îndată spre CEC să fac un credit pe numele meu, desigur suma maximă”, a povestit Patricia Brad e Facebook.
Ce „roluri” au jucat escrocii
Ceea ce părea la început o situație de urgență s-a transformat într-o veritabilă piesă de teatru. Patricia, obișnuită cu roluri complexe, s-a trezit în mijlocul unei povești întunecate, în care fiecare interlocutor juca un personaj bine definit.
După angajatul „băncii” și cei doi „polițiști”, în scenă a intrat un așa-zis inspector financiar de la Banca Națională a României. Sub numele David Orțan, acesta a sunat-o de pe un număr fix ce apărea, în mod șocant, identic cu cel de pe site-ul oficial al BNR. Aceasta este o tehnică sofisticată de spoofing, prin care escrocii reușesc să fure identitatea numerică a unor instituții publice.
Falsul inspector a trimis pe WhatsApp o legitimație falsă, un contract de confidențialitate și a obligat-o să nu spună nimănui nimic. Sub această presiune psihologică, Patricia a acceptat să ia un credit bancar pe numele ei.
„În fața băncii, ca să mă asigure că totul e în ordine, mă pune să intru pe site-ul BNR, să intru la contacte și să verific dacă numărul de telefon din dreptul numelui său este același cu cel de fix de pe care mă sunase anterior.
Era același. Îmi spune că sunt urmărită prin camerele de supraveghere de la bancă și să fac exact așa cum spune el. Din fericire, site-ul ANAF nu mergea la CEC, așa că am avut în sfârșit curajul să îi închid telefonul și să mă urc în primul autobuz care să mă ducă acasă”, a spus actrița.
Scăpase oare de escroci Patricia Brad? Nici vorbă, pentru că polițiștii au sunat-o din nou pe actriță, subliniind cât de important pentru ”anchetă” este ca ea să rezolve problema creditului.
Iar actrița, intimidată de presiunea pusă de așa-zișii oameni ai legii, a cedat. S-a dus la o bancă menționată de escroci, a luat un credit de 100.000 de lei și a transferat banii conform indicațiilor de la ”inspectorul” BNR.
”În autobuz mă sună din nou ‘Politia’, să îmi spună că obtructionez ancheta în desfășurare și că, dacă nu am citit bine contractul de confidențialitate, acolo scrie că voi primi amendă dacă nu colaborez. Așa că mă dau jos din autobuz, alerg spre o altă bancă indicată de ei și fac un credit de 100.000, fiind în tot acest timp în direct cu ‘inspectorul’ BNR. De aici mi s-a spus să le trimit toți banii ca dumnealui să îmi închidă linia de credit și astfel să nu mai pot fi fraudată. Fraierită. Folosită.
M-am tot rugat azi noapte să mă mai trezesc o dată pe data de 8 aprilie și să nu mai fac încă o dată greșelile pe care le-am făcut ieri”, a relatat actrița.
„Mă roagă lumea inssisstent de un an și mai bine să nu mai postez nimic la mine pe Facebook. Așa că m-am abținut, am fost cuminte și nu am mai postat. Text. Dar acum însăși Poliția Română mă roagă să vă scriu ce am pățit ca să ajungă informația la cât mai multă lume. Din păcate este adevărat, iar prejudiciul este mult mai mare decât suma amintită, întrucât eu va trebui să plătesc și dobânzile la acea sumă. În total 28 000 de euro”, a mai scris actrița pe Facebook.
Manipulare psihologică la milimetru
Punctul culminant a fost atins în fața unei agenții CEC Bank. Ca să o convingă că totul este real și sigur, „inspectorul” i-a cerut să intre pe site-ul BNR și să verifice numărul de telefon asociat funcționarului. Era același. Apoi i-a spus că este monitorizată de camerele băncii și că trebuie să urmeze fiecare instrucțiune pentru a nu „compromite ancheta”.
Deși pentru o clipă sistemul ANAF care ar fi trebuit să valideze niște date nu funcționa, oferindu-i un moment de respirație, panica instaurată anterior a revenit rapid. Când a urcat în autobuz, Patricia a fost sunată din nou de „polițiști” care i-au spus că încalcă termenii contractului de confidențialitate și că va fi amendată dacă refuză să colaboreze.
Din nou, speriată, a coborât din autobuz și s-a dus la o altă bancă, a luat un credit de 100.000 de lei și a transferat întreaga sumă conform indicațiilor primite telefonic. Întreaga operațiune a fost dusă la capăt în doar câteva ore.
Abia după ce banii au fost trimiși, Patricia a realizat amploarea înșelăciunii. Manipulată, presată și mințită sistematic, artista a fost prinsă într-o rețea de escroci care au orchestrat totul la detaliu. Într-o declarație publică, actrița a mărturisit că a trăit o noapte de coșmar:
„M-am tot rugat azi noapte să mă mai trezesc o dată pe data de 8 aprilie și să nu mai fac greșelile pe care le-am făcut ieri.”
Nu doar că a fost păgubită financiar, dar impactul emoțional al acestei experiențe va rămâne adânc imprimat în memoria ei.
Poliția a deschis o anchetă pentru înșelăciune
După ce și-a dat seama că a fost înșelată, Patricia Brad a depus plângere la poliție. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în prezent se fac cercetări „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune”. Autoritățile nu au oferit deocamdată detalii suplimentare privind identificarea suspecților sau eventualele piste.
Ce este clar, însă, este că metoda folosită nu este deloc nouă. Este vorba despre o versiune actualizată a cunoscutului „scam bancar”, în care escrocii se prezintă drept angajați ai instituțiilor financiare și exploatează frica și lipsa de informare a victimelor.
Sursa foto: Arhivă