Redactia.ro
Home » Știri » Telemeaua și cașul au ajuns să coste mai mult decât carnea. Câți bani trebuie să scoatem din buzunar pentru micile plăceri

Telemeaua și cașul au ajuns să coste mai mult decât carnea. Câți bani trebuie să scoatem din buzunar pentru micile plăceri

Prețurile au explodat de când ne confruntăm cu inflația, datorată mai ales războiului actual dintre Rusia și Ucraina. Cu toate că suntem conștienți de scumpiri, iată că mai nou, a ajuns ca telemeaua și cașul să coste mai mult decât carnea!

Telemeaua și cașul au ajuns să coste mai mult decât carnea

Românii continuă să se șocheze de scumpirea alimentelor. Absurd este faptul că telemeaua și cașul au ajuns să coste mai mult decât carnea.

Producția de lapte a scăzut în ultima perioadă mai ales din cauza secetei, iar producătorii au majorat prețurile pentru a face față cheltuielilor pe care le au în procesul de producție.

„Capacitatea de procesare la fabrica noastră este de 190.000 de litri de lapte. Am ajuns la 90.000 de litri. Este foarte mare problemă cu seceta. Prețul crește pe zi ce trece”, declară Nicolae Bumb, administrator fabrică de prelucrare a laptelui pentru Pro TV.

Câți bani trebuie să scoatem din buzunar pentru o bucată de telemea sau caș

În luna mai, cașul se vindea cu 25 de lei kilogramul, iar acum a ajus să coste 40 de lei. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că laptele s-a scumpit față de anul trecut cu circa 14 procente, iar brânza cu 18.

„Nouă nu ne convine să dăm mai ieftin, ținem la preț, venim de 2-3 ori pe săptămână, să ne iasă și nouă, cât de cât, cheltuielile”, declară un comerciant pentru aceeași sursă.

Există clienți care cumpără brânzeturi la suta de grame, doar de poftă din cauza acestor scumpiri.

Pâinea se scumpește cu 40% până la toamnă

Producătorii anunță și scumpirea pâinii, până în toamnă, desi România are o recoltă bogdată de grâu. Prețul se va mări cu 40%, un procent extrem de mare și de neignorat. Această scumpirea va avea loc până în toamna acestui an, după cum susțin producătorii români de pâine, potrivit focusprimatv.ro

Cauzele scumpirii

Cauza creșterii prețului, cu acest procent enorm, stă la baza scumpirii îngrășămintelor, acarburanților și a gazului.

Totodată un factor semnificativ ce influențează prețul pâinii se datorează războiului dintre Rusia și Ucraina. Declarațiile președintelui Vladimir Putin, conduc la schimbari de pret alarmante pe piața tuturor cerealelor.

Fermierii români sunt totuși bucuroși anul acesta deoarece recoltele sunt peste așteptările lor, însă inflația și broblemele de natură politică îi alarmează și pe ei. Tot grâul produs în România nu va ține prețurile scăzute, mai susțin producătorii.

Pâinea se va scumpi gradual în următoarele luni și va atinge o creștere de 40% până la toamnă. Costul de cultivare a grâului s-a dublat față de anul 2021, iar acest lucru poate fi observant în creșterile de preț, explică focusprimatv.ro

„Preţul este încă foarte bun, dar în cazul în care cumpărăm materia primă scumpă automat trebuie să scumpim. Folosim o făină de calitate şi nu îţi convine să o iei mai scump iar tu să dai pâinea la acelaşi preţ. Franzela la 300 de grame este la 2 lei, avem la 400 de grame, care costă 2,5 lei, şi pâine rotundă de 500 de grame, la 3 lei”, explică brutarul Camelia Popa, pentru fanatik.ro

 

Sursa foto: shtiu.ro
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: