Redactia.ro
Home » Știri » Tensiunile escaladează în Israel. Noi bombardamente au avut loc duminică dimineața

Tensiunile escaladează în Israel. Noi bombardamente au avut loc duminică dimineața

GALERIE FOTO (4)

Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează. Gruparea pro-iraniană libaneză Hezbollah a lansat bombardamente asupra Israelului din partea de nord, duminică dimineața. În replică, Armata Israeliene a efectuat un bombardament intens cu artilerie și a utilizat drone. În paralel, au fost mobilizați rezerviști în sud și se pare că Israel se pregătește pentru o posibilă invazie în Gaza. Iată cele mai noi informații!

Peste 800 de români se află în Israel în pelerinaj sau vacanță

Circa 800-900 de cetățeni români se află în prezent în Israel în scopuri turistice sau de pelerinaj, iar guvernul român lucrează la identificarea soluțiilor pentru a-i repatria, conform declarațiilor făcute sâmbătă de către președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu. Ministerul român de Externe a informat că a fost activată o celulă de criză pentru a gestiona situația.

„Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil cred în curând. Aeroportul din Tel Aviv este închis, dar se lucrează la asta”, a spus Iohannis în declarațiile comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

Bombardamentele continuă în cursul dimineții de duminică

Duminică dimineața, gruparea libaneză Hezbollah a atacat trei poziții israeliene în zona Înălțimilor Golan, o regiune disputată între Siria, Liban și Israel. În replică, armata israeliană a lansat un contraatac folosind drone și artilerie împotriva pozițiilor Hezbollah.

Gruparea iraniană a emis o declarație în care a menționat că au lansat rachete ghidate în solidaritate cu poporul palestinian. Cu o zi înainte, Hezbollah emisese o declarație mai moderată, afirmând că sunt în contact cu Hamas-ul palestinian și că monitorizează situația, avertizând totodată împotriva unei posibile intervenții a Israelului în Gaza.

Opinia publică din Israel este profund șocată de amploarea atacului efectuat sâmbătă de către Hamas din Gaza asupra teritoriului israelian. Mai mult, cetățenii sunt afectați de incapacitatea armatei și serviciilor secrete israeliene de a preveni acest atac, de a răspunde eficace sau măcar de a fi informat cu privire la planurile inamicului.

Reacția Statelor Unite ale Americii

Armata Israeliană a raportat că în ultimele 24 de ore au fost lansate aproximativ 3.500 de rachete asupra orașelor israeliene. De asemenea, grupurile militante ale Hamas au reușit să traverseze granița și să pătrundă în orașele din sudul Israelului, unde au cauzat pierderi de vieți omenești atât printre civili, cât și printre militari, luând și ostatici care au fost ulterior duși în Gaza.

Acest atac a avut loc exact la 50 de ani de la izbucnirea Războiului de Yom Kippur, care a început pe 6 octombrie 1973. Cu această ocazie, Israelul a fost surprins de o invazie coordonată din partea Siriei și Egiptului, care a avut loc simultan, în sud și nord.

Rămâne învăluit în mister cum de a reușit Hamas să pregătească o operațiune de asemenea amploare, care de obicei necesită luni sau chiar ani de planificare, fără ca Israelul să aibă măcar indicii despre astfel de intenții. Deși s-a speculat despre posibila implicare a Iranului, Statele Unite au declarat că nu există până în prezent probe concludente în acest sens.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini