Redactia.ro
Home » Stil de viață » Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale

Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale

Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale

Uleiul esenţial este un extract ce conţine compuşii aromatici volatili ai unei plante. Acesta este obţinut în întregime prin distilarea vaporilor. Plantele aromatice conţin un număr mai mare de uleiuri esenţiale decât altele. În ceea ce priveşte citricele (lămâie, portocală, mandarină) duritatea cojii lor nu permite extragerea uleiurilor esenţiale, se extrage deci ceea ce numim esenţe, prin expunerea la frig.

Compoziţia chimică a uleiului esenţial diferă de la un organ la altul al plantei (floare, frunză, scoarţă, rădăcină) şi de acest lucru depind întrebuinţările lui teraputice.

Uleiurile esențiale se regăsesc acum într-o mulțime de produse, de la odorizante la produse de frumusețe. Cu toate acestea, aromoterapia (folosirea uleiurilor esențiale pentru a vindeca corpului și a minții) nu este nouă. Această practică se folosește de secole în întreaga Europă și Asia. Uleiurile extrase din plante sunt introduse în produse care promit să îmbunătățească somnul, să combată anxietatea, să regleze digestia și să îngrijească pielea.

Dar uleiurile esențiale și unele dintre produsele pe care le găsim în magazine nu sunt de bună calitate, ba chiar ne-ar putea dăuna sănătății.

Uleiurile pe care le inhalezi

Experții spun că inhalarea uleiurilor esentiale din sticla sau din difuzor, provoacă senzații de relaxare și vigilență datorită moleculelor de parfum. Acestea au rol de a stimula părți ale creierului legate de emotie, ritm cardiac și hormoni.

Uleiuri aplicate pe piele

Produsele cu uleiuri esențiale – deodorante, șampoane, măști – pretind că luptă împotriva mirosurilor neplăcute și a acneei, hrănind părul și pielea.

Ce știm: Uleiul de arbore de ceai este antimicrobian și a fost folosit din trecut pentru a trata acneea, cuperoza si mătreața. Uleiul de mentă poate ajuta la reducerea durerii datorită conținutului său de mentol. Uleiurile de eucalipt și rozmarin sunt considerate a avea proprietăți antiinflamatoare și au proprietatea de a calma durerea.
Atunci când folosiți uleiuri care se aplică pe piele, trebuie să evitați soarele, mai ales dacă le utilizați pe cele de citrice. Acestea sunt fotosensibilizante, astfel încât expunerea la lumina soarelui atunci când le utilizați ar putea provoca arsuri ale pielii.

Uleiuri pe care le ingerezi

Consumul de uleiuri esențiale se spune că îmbunătățește digestia și imunitatea și sprijină funcția metabolică a organismului.

Ce știm: Cercetările sunt limitate. Unele uleiuri ar putea provoca arsuri la nivelul gurii și a esofagului. Ingerarea de uleiuri de acest tip ar putea duce chiar la intoxicare sau otravire.

Citește și: Ceaiul din frunze de dafin şi scorţişoară: Combinaţia miraculoasă pentru sănătate

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini