Redactia.ro
Home » Știri » Toți românii care locuiesc în Italia trebuie să știe asta! Documentul necesar tuturor celor care devin părinți în Peninsulă

Toți românii care locuiesc în Italia trebuie să știe asta! Documentul necesar tuturor celor care devin părinți în Peninsulă

acte italia

Informație importantă pentru românii care locuiesc în Italia și care devin părinți în această țară. Ce obligație au românii care locuiesc în Italia și care își măresc familia aici. Este necesar să completeze mai multe acte. Iată clarificările făcute de către Consulatul General al României la Torino.

Obligatoriu pentru toți românii care locuiesc în Italia și devin părinți

Orice copil născut dintr-un cuplu în care cel puțin unul dintre părinți este cetățean român, este, la rândul lui, cetățean român, prin efectul legii. Așadar, dacă nașterea acestuia a avut loc în Italia, înregistrarea nașterii acestuia și în evidențele românești este obligatorie.

În cazul în care există un document italian (certificat de naștere sau extras de act de naștere), înregistrarea se realizează prin procedura de înscriere/transcriere a acestui certificat în registrele de stare civilă românești, procedură posibilă fie în țară, la domiciliul unuia dintre părinți (cetățean român), fie la misiunile diplomatice ale României în Italia, transmit reprezentanții Consulatului General al României la Torino.

Părinții au un termen limită în care pot înregistra nașterea copilului în evidențele românești. Concret, șase luni de la obținerea certificatului de naștere eliberat de către autoritățile italiene sau șase luni de la revenirea în România a părinților.

Dacă înscrierea are loc la misiunea diplomatică, este necesară prezența unuia dintre părinți (cetățeanul român, în situația unui cuplu mixt), iar actele pe care acesta trebuie să le prezinte sunt următoarele:

1) Certificatul / extrasul de act de naștere în original, după cum urmează:

a) certificatul de naștere italian apostilat la Prefectura de rezidență

b) extrasul actului de naștere italian, internațional, model „multilingue”, fără apostilă, conform Conventiei de la Viena din 8 septembrie 1976; în oricare dintre cele două cazuri, documentul italian trebuie să menționeze: data și locul nașterii copilului, numele și prenumele acestuia, precum și numele și prenumele ambilor părinți sau al părintelui unic, după caz.

2) Documentele de identitate ale părinților în original.

3) Certificatele de naștere ale părinților

4) Certificatul de căsătorie al părinților/sentinţa judecatorească definitivă și irevocabilă / certificat de deces, după caz.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini