Redactia.ro
Home » Știri » Totul despre pensia de urmaș: ce trebuie să faci ca să nu riști să dai toți banii înapoi

Totul despre pensia de urmaș: ce trebuie să faci ca să nu riști să dai toți banii înapoi

Mulți români sunt în situația în care ar putea beneficia de pensia de urmaș. Trebuie să știți însă ce trebuie să faceți, conform legislației în vigoare, pentru a o putea acces. Mai mult, există pași care trebuie urmați pentru a nu risca să dați toți banii înapoi.

Ce este și cine beneficiază de pensia de urmaș

Legea pensiilor stabilește că, la decesul unuia dintre soți, dacă se îndeplinește condiția unei duratei minime a căsătoriei, soțul supraviețuitor poate primi pensie de urmaș.

Pentru pensia de urmaș trebuie să fi fost căsătoriți cel puțin 15 ani

Astfel, ca soțul să poată primi pensie de urmaș, trebuie ca durata căsătoriei să fi fost de cel 15 zece ani. Printr-o decizie oficializată marți, Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că, în asemenea cazuri, nu se iau în calcul și anii de concubinaj. Detaliem în continuare condițiile pentru obținerea pensiei de urmaș.

Condiția de bază pentru ca soțul supraviețuitor să aibă dreptul la pensie de urmaș pe toată durata vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, în cazul decesului partenerului, este ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin 15 ani.

Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Și copiii primesc pensie de urmaș de la stat

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, “pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii”.

Până la ce vârstă pot beneficia copiii de pensia de urmaș

Copiii pot beneficia de pensie de urmaș până la 16 ani, până la 26 de ani sau toată viața, în funcție de 3 situații posibile.

  • Până la vârsta de 16 ani, potrivit legii.
  • Până la vârsta de 26 de ani, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora.
  • Pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit până la împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 de ani.

Ce trebuie să faci ca să nu riști să dai toți banii înapoi din pensia de urmaș

Dacă sunteți salariați, trebuie să aveți grijă la un aspect. În cazul veniturilor din salarii cumulul este uneori permis până la un anumit punct și asta pentru că Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii limitările prevede, la capitolul pensiilor de urmaş, în ce condiţii pot fi cumulate. În principal, cu veniturile din activităţi independente.

Pratic, pensia de urmaș se poate cumula cu veniturile din salarii dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut. Acest câştig salarial mediu brut este stabilit anual prin legea bugetului de stat.

Cumulul până la limita de 35% din câştigul salarial mediu brut (ceea ce ar permite, practic, doar o salarizare part time) este permis şi în cazul veniturilor din activităţi în funcţii elective, cu excepţia consilierilor locali/judeţeni ori din numirea în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: