Redactia.ro
Home » Știri » Totul despre sfeștanie. Ce este, când și cum trebuie făcută sfințirea casei

Totul despre sfeștanie. Ce este, când și cum trebuie făcută sfințirea casei

Totul despre sfeștanie. Ce este, când și cum trebuie făcută sfințirea casei

Totul despre sfeștanie. Ce este, când și cum trebuie făcută sfințirea casei, cum trebuie să ne găsească preotul și ce obiecte să pregătim înainte, pentru ca acesta să ne binecuvânteze pe noi și locul unde trăim. Iată detalii!

Totul despre sfeștanie. Ce este, când și cum trebuie făcută sfințirea casei

Sfeștania este denumirea populară pentru slujba Aghiasmei mici sau Sfințirea cea mică a apei, conform crestinortodox.ro. Este una dintre slujbele importante care pot fi oficiate și în afara bisericii, adică în casele credinioșilor, de exemplu.

Aghiasma mică se săvârşeşte în Biserică şi prin case, iar uneori chiar la râuri şi fântâni (izvoare), în grădini, ţarine sau în orice loc curat şi cuviincios, la cererea şi trebuinţa credincioşilor, conform doxologia.ro.

„Harul lui Dumnezeu vine acolo unde e chemat”, se spune.

Sfeștania poate fi pentru cei care se căiesc, pentru cei care vor să își îndrepte viața, pentru cei care vor să își primenească nu doar casa, ci și sufletul.

Sfințirea unei locuinței nu se face doar când casa e nouă, ci se face și la renovarea sau curățenia generală a casei, dar și la mutarea într-o altă locuință.

Cum să ne pregătim pentru sfeștanie

E foarte important ca locuința să fie foarte curată în acea zi, gospodinele să nu gătească nimic de dulce, iar toți cei care sunt în casă în momentul săvârșirii sfeștaniei să fie spovediți.

E nevoie și de câteva obiecte: o măsuță așezată spre răsărit, pe care se va pune: un vas cu apă curată, un pahar cu ulei curat, un bețisor înfășurat la unul dintre capete cu vată, lumânari, tămâie și busuioc, dar și o listă cu numele celor care locuiesc în casa respectivă, pe care preotul o va citi. Unii mai spun că ar fi nevoie și de o pâine, o carafă cu vin roșu, o icoană.

Cei care vor fi prezenți vor sta în spatele preotului, ca la biserică, iar preotul va sta în fața mesei.

Prin vorbele rostite, preotul binecuvântează casa și stropește cu agheasma mică pe cei care sunt de față, dar și pereții cu icoane ai locuinței, animalele din locuință și din curte.

Cum se desfășoară slujba la sfeștanie

Slujba începe cu binecuvântarea preotului, după care se rostesc psalmul 50 și psalmul 142. Preotul tămâiază toată casa sau aproapte toată casa, începând cu icoanele.

Urmează apoi o serie de rugăciuni și tropare prin care Maica Domnului și sfinții sunt invocați să se roage împreună cu credincioșii la Dumnezeu. Se spun rugăciunile pentru sfințirea apei, apoi toți cei prezenți sunt stropiți cu agheasma și sărută Crucea.

Urmează stropirea casei cu apa sfințită timp în care preotul rostește o rugăciune pentru ocrotirea și primenirea casei.

La final, preotul îi pomenește pe toți cei în viață care au fost scriși în pomelnic, dar se poate ține o rugăciune și pentru rudele apropiate care au decedat.

Când se poate face o sfeștanie

Oricând, teoretic. Oricând credinciosul dorește acest lucru, dar practic, ea se petrece de obicei în timpul unui mare post sau în zile de post, cum ar fi miercurea sau vinerea. Totuși, unii susțin că singurele perioade din an în care nu se face sfeștania acasă sunt zilele de după Sfintele Paști și de după Crăciun.

O sfeștanie se poate face, totodată, și când credinciosul suferă de boli grele sau pentru cei care trec prin necazuri mari în viață, pentru ca toate relele să fie alungate.

După un deces în familie, de pildă, pentru ca rudele să se mai liniștească, iar casa să fie primenită, preoții recomandă să se facă sfeștanie la câteva zile după înmormântare în casa în care a murit acea persoană.

Totul despre sfeștanie. Ce este, când și cum trebuie făcută sfințirea casei
Foto: doxologia.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: