Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri de Sfantul Vasile. Ce nu e bine să faci în prima zi din an

Tradiții și obiceiuri de Sfantul Vasile. Ce nu e bine să faci în prima zi din an

Prima zi din an reprezintă și un moment important pentru creștinii de pretutindeni. În calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Vasile, o zi încărcată cu tradiții și obiceiuri transmise de la strămoșii noștri.

Sfântul Vasile este considerat unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe și este sărbătorit în data de 1 ianuarie. Este considerat „păzitor de duhuri rele” al românilor  și a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. S-a născut într-o familie înstărită, ceea ce a însemnat că s-a bucurat de o educație dintre cele mai bune. A studiat la Cezareea, Bizanţ şi Atena, iar părinții i-au transmis și dragostea pentru credință și divinitate.

În anul 370  a fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei, unde a înființat spitale, aziluri pentru bătrâni și a încercat să facă din cetate un loc mai bun și lipsit de păcat pentru toți locuitorii săi. Perioada respectivă era una dificilă pentru creștini, deoarece erau persecutați pentru credința lor în Dumnezeu.

S-a stins din viață în ziua de 1 ianuarie a anului 379, iar legenda spune că după ce l-a rugat pe Dumnezeu să-i dea o zi a sa, a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Domnul să-i ureze lucruri bune. De aici s-a născut și tradiția urărilor de Anul Nou, în care oamenii și colindătorii împart gânduri pozitive și urări de prosperitate, sănătate și fericire.

Tradiții și obiceiuri de Sfantul Vasile. Ce nu e bine să faci în prima zi din an

Una dintre cele mai practicate tradiții de Sfântul Vasile este mersul cu sorcova – simbol al vegetaţiei de primăvară. Copiii își confecționează din diferite materiale o sorcovă, apoi merg din casă în casă și fac urări de sănătate și bogăție. Primii colindați sunt rudele și părinții, apoi vecinii apropiați. Obiceiul spune că pe lângă urările specifice, sorcova trebuie atinsă de ușa sau de ferestrele casei. Colindătorii sunt răsplătiți cu diferite alimente sau chiar bani, iar la finalul zilei sorcova se păstrează agăţată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei.

„Colindul cu Vasilica” este un alt fel de colind tradițional, în care este folosit capul unui porc împodobit în diferite feluri de colindători. Fiecare își pune propriul ornament, iar la finalul zilei și-l recuperează.

Gospodarii fierb un cap de porc în oală, pentru prosperitate și bogăție. Se spune că dacă porcul a fost unui voinic și sănătos, așa va fi și anul ce tocmai a început. Pe 1 ianuarie tradiția este să bei vin roșu, pentru un an bun în care să fii apt de muncă și vesel.

Pentru spor la locul de muncă, oamenii iau unealta pe care o folosesc zi de zi și o mânuiesc de trei ori. Acest obicei este menit să aducă prosperitate și forță de muncă.

Etichete: