Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Rusalii. Ce nu au voie credincioșii să facă astăzi

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Rusalii. Ce nu au voie credincioșii să facă astăzi

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Rusalii

A doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh este dedicată sărbătorii Sfântului Duh în Biserica Ortodoxă, cunoscută ca fiind a treia persoană a Sfintei Treimi. În conformitate cu tradiția populară, cei care se certă în ziua de Luni a Sfântului Duh vor avea parte de necazuri nenumărate.

Creștinii sunt îndemnați să petreacă această zi alături de familie, într-o atmosferă de pace și liniște, deoarece se crede că în această zi se prind blestemele. De asemenea, în a doua zi de Rusalii, creștinii ortodocși au posibilitatea să rostească rugăciuni către Duhul Sfânt pentru îndeplinirea dorințelor și pentru a primi sănătate.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Rusalii

Există o serie de tradiții și obiceiuri specifice celei de-a doua zile de Rusalii. Este interzis să înoți sau să te speli în această zi, deoarece Rusaliile sunt considerate a fi zâne ale apelor. De la Duminica Rusaliilor și timp de nouă săptămâni, nu se recomandă colectarea plantelor medicinale.

Se spune despre Rusaliile că sunt fiicele lui „Rusalim împărat”, o personificare a cetății Ierusalim. Acestea pășesc pe pământ timp de o lună și nu pot fi văzute de oameni. Pe traseul lor, apar diverse boli și necazuri. Pentru a se proteja de acestea, oamenii pun pelin și usturoi în casele lor. În aceste zile, frunzele de pelin sunt adăugate în toate băuturile, cu excepția apei.

Rusaliile pedepsesc persoanele care comit fapte rele sau nu respectă zilele de sărbătoare. Acestea pot ridica oamenii în vârtejuri, îi pot lovi sau înnebuni. În regiunea Ardealului, în a doua zi de Rusalii, există un obicei cunoscut sub numele de „udatul nevestelor”. Femeile sunt stropite cu apă în scopul de a le aduce sănătate și frumusețe pe parcursul întregului an.

Rugăciunea pe care să o rostești în a doua zi de Rusalii

Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie! Amin!”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: