Redactia.ro
Home » Știri » Tradiţii şi superstiţii de Bobotează. Ce trebuie să faci pe 6 ianuarie pentru a avea noroc tot anul

Tradiţii şi superstiţii de Bobotează. Ce trebuie să faci pe 6 ianuarie pentru a avea noroc tot anul

Tradiţii şi superstiţii de Bobotează.

Tradiţii şi superstiţii de Bobotează. În ziua de 6 ianuarie are loc Boboteaza, sărbătoarea care anunță că cerurile se deschid, iar îngerul păzitor le spune tinerilor care le este norocul în dragoste. Datina spune că cine respectă tradițiile de Bobotează va avea noroc tot anul.

Tradiţii şi superstiţii de Bobotează. Ce trebuie să faci pe 6 ianuarie pentru a avea noroc tot anul

Tradiţii şi superstiţii de Bobotează. Sărbătorea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfințirea apei mai multe obiceiuri populare. Fetele trebuie să-și pună sub pernă busuioc sub pernă în noaptea de 5 spre 6 ianuarie. Se spune că fetele nemăritate își visează ursitul, iar în acest sens se pune sub pernă o crenguță de busuioc primită de la preot.

Pe lângă busuiocul pus sub pernă, tinerele își leagă pe inelat un fir roșu de mătase. Așadar, fata care ține post, se roagă cu credință și așază busuiocul sub pernă în ajunul Bobotezei, având șanse mari să își viseze ursitul.

Ritualul lumânărilor de Bobotează

În unele zone ale țării preotii respectă ritualul lumânărilor de Bobotează. Într-o farfurie de apă se lasă să plutească două lumânări, una reprezentând fata și cealaltă băiatul pe care fata îl place. Conform superstițiilor, dacă lumânările sunt atrase una spre cealaltă și se întâlnesc, fata își va uni destinele cu cel al bărbatului iubit.

Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătorită în fiecare an pe 6 ianuarie. Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Nașterea Domnului sau Crăciunul. În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei, în timpul slujbei de iordan.

Pregătirea se face cu multă atenție, în fiecare zonă a țării. Locul de desfășurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului. Pentru acest moment se aduce apă, care se pune în vase mari de lemn sau de metal, se taie, la râu o cruce mare de gheață. În jurul acesteia sau în jurul crucii se află în mod normal în curtea bisericii, se desfășoară întreg ceremonialul religios, la care participă, de obicei, toată comunitatea.

Câte zile nu se spală rufe după Bobotează, ziua în care se sfințesc apele

De Bobotează, nu se spală rufe, nu se calcă, ci este o zi pe care credincioșii este bine să o dedice rugăciunii și odihnei.

Nu doar pe 6 ianuarie, de Bobotează, nu se spală rufe, ci nici în următoarele 8 zile care urmează după această sărbătoare. Așa ne învață o superstiție veche legată de această sărbătoare cu cruce roșie.

Superstiția legată de spălatul rufelor după Bobotează a luat naștere în zonele rurale. S-a transmis din generație în generație, astfel că și astăzi mai este respectată de anumite persoane.
Deși se crede că nu este bine să se spele rufe 9 zile după Bobotează, Biserica Ortodoxă Română nu interzice acest lucru.

Boboteaza sau Botezul Domnului

Conform tradiției, se spune că Iisus nu a fost botezat pentru iertatarea păcatelor lui, fiindcă El era fără de păcat, ci pentru sfințirea apei. Legenda de la care a pornit obiceiul sfințirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezatorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit la râul Iordanului pentru a o împiedica. Se spune că în acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoților să sfințească toate apele. După botezul lui Hristos, s-au deschis cerurile, iar Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, în timp ce Tatăl a spus: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am Binevoit”.

Botezul primit de către Mântuitor are și scopul de a arăta Sfânta Treime, momentul în care Iisus Hristos avea să fie descoperită de Sfântul Ioan și prin acesta, lui Israel, ca Fiul lui Dumnezeu și ca Mesia. În tradiția populară, mai este numită și Sărbătoarea Iordanului, o sărbătoare dedicată purificării apelor și naturii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: