Redactia.ro
Home » Știri » Trei lucruri pe care nu ai voie să le faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Datini de Sânpetru

Trei lucruri pe care nu ai voie să le faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Datini de Sânpetru

petru si pavel

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este una dintre cele mai importante din acest an. Circa 500.000 de români își sărbătoresc astăzi ziua onomastică. Totuși, sunt unele lucruri pe care creștinii nu trebuie să le facă în această zi, dacă nu vor să mânieze spiritele.

Mare sărbătoare pentru creștini

Sfinții Petru și Pavel sunt supranumiți ocrotitorii sistemului penitenciar din România. Astfel, ei îi protejează pe cei care au comis greșeli, mai ales pentru că și ei s-au găsit în aceeași situație. Petru s-a lepădat de Dumnezeu, iar Pavel a fost un prigonitor al creștinilor înainte de a-L vedea pe Iisus reînviat și a crede în el.

Ca la orice altă sărbătoare importantă, oamenii trebuie să ofere și în această zi de pomană celor nevoiași. Femeile oferă de Sfinții Petru și Pavel vase cu apă, dar și mâncare gătită, pentru cei de pe lumea celaltă, care nu trebuie să rămână flămânzi sau însetați.

Ce nu ai voie să faci de Sfinții Petru și Pavel

În această zi, extrem de importantă pentru toți creștinii, oamenii nu au voie să muncească deloc, nici pe câmp, dar nici în gospodărie. De altfel, despre Sfântul Petru se spune că este cel care guvernează căldura, ploaia și grindina, iar cei care nu îi dau ascultare sunt pedepsiți prin atacarea recoltelor cu ploaie cu piatră.

De asemenea, în ziua prăznuirii celor doi sfinți, este interzis spălatul, torsul, iar gunoiul nu trebuie aruncat din casă.

În această zi nu trebuie să fie scuturați merii, pentru ca recoltele să fie pritejate de grindină și de vremea rea.

În popor mai există și credința că femeile văduve nu ar trebui să mânânce mere nici în această zi și până la Sfântul Ilie, când se dă dezlegare, dacă vor să aibă parte de o sănătate de fier.

“Tradiţia spune că Sfântul Petru este stăpânul lupilor, aceştia neîndrăznind să facă vreo stricăciune oamenilor fără încuviinţarea sfântului; tot Sfântul Petru mai are în păstrare şi cheile de la porţile Raiului şi mai are în pază şi balaurii din cer care mărunţesc gheaţa, transformând-o în grindină; se mai spune că sfântul, fiind marele ucenic a lui Hristos, umblă prin lume pentru a afla necazurile creştinilor, pe care apoi le împărtăşeşte lui Dumnezeu; dar poate fi văzut şi în lună sau când se deschide cerul la marile sărbători, stând la masa împărătească; dar este şi subiectul unor întâmplări hazlii: i se fură caii sau boii în timpul aratului, pierde cheile Raiului, are o iubită pescăriţă, petrece şi joacă alături de oamenii de rând la o cârciumă, se îmbată şi este bătut de oameni etc. , scrie Romulus Antonescu în “Dicţionar de simboluri şi credinţe tradiţionale româneşti”.

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este una extrem de importantă, astfel că înainte e aceasta creștinii trebuie să țină post

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: