Redactia.ro
Home » Monden » Ulei mineral sau ulei sintetic. Care este cel mai bun pentru mașina ta

Ulei mineral sau ulei sintetic. Care este cel mai bun pentru mașina ta

Ulei mineral sau ulei sintetic. Care este cel mai bun pentru mașina ta

Uleiul ales cu atenție este vital pentru o viață lungă a oricărui vehicul. Acesta menține motorul și multe componente ale acestuia într-o formă bună pentru a funcționa eficient și fără probleme.

Tipuri de ulei și pe care să îl alegi în funcție de mașina ta

Uleiurile sunt de diferite tipuri – minerale, sintetice și semisintetice. Care sunt diferențele dintre ele? Dar care sunt avantajele lor?

Uleiurile minerale

Uleiurile minerale sunt un produs secundar al rafinării țițeiului. În mod tradițional, uleiurile minerale erau folosite pentru lubrifierea motoarelor. Acestea pot asigura lubrifierea la temperaturi ridicate, precum și menținerea stabilității pe perioade lungi de timp. 

Uleiurile minerale sunt un produs secundar natural și sunt ieftine. A fost folosit pentru prima dată în automobilul Model T al lui Ford în 1908. Cu toate acestea, în comparație cu uleiurile semisintetice și sintetice, nu au o durată de funcționare lungă.

Uleiuri semisintetice

Uleiurile semisintetice conțin ulei mineral și substanțe chimice. În comparație cu uleiurile minerale, uleiurile semisintetice sunt mai bune. Acestea asigură o lubrifiere mai bună, protecție pentru motor și au o durată de viață mai lungă. De asemenea, sunt mai costisitoare decât uleiurile minerale.

Uleiuri sintetice

Uleiurile sintetice sunt fabricate în mod artificial și ajută motorul să funcționeze mai eficient. Durata de viață a uleiurilor sintetice, lubrifierea și protecția motorului sunt la un nivel mai ridicat decât celelalte două tipuri de ulei. Sunt, de asemenea, performanțe consistente; pot funcționa normal atât în timpul iernilor geroase, cât și în timpul verilor sfârâitoare. Uleiurile sintetice constau, de asemenea, în substanțe chimice care pot reduce uzura motorului. Cu toate acestea, ele sunt mai costisitoare în comparație cu celelalte două.

Dacă vă iubiți vehiculul, cheltuiți ceva mai mulți bani și folosiți ulei complet sintetic. Dacă motorul poate rula 5.000 km folosind un ulei normal, acesta poate rula 10.000 km cu uleiuri complet sintetice. Acestea asigură o durată de viață mai lungă pentru motor, reduc zgomotul motorului și oferă o accelerație mai lină. De asemenea, vă puteți aștepta la un kilometraj mai bun.

Schimburile de ulei regulate sunt esențiale 

Schimburile de ulei efectuate la intervale regulate sunt vitale pentru funcționarea generală a motorului. Dacă nu schimbați uleiul la timp, componentele motoarelor se vor deforma și se vor uza în cele din urmă. Uleiul trebuie schimbat în intervalele specifice menționate de producătorul auto.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: