Redactia.ro
Home » Știri » Umilință pentru români. Casa de pensii a făcut anunțul. Vor primi doar 1 leu în plus

Umilință pentru români. Casa de pensii a făcut anunțul. Vor primi doar 1 leu în plus

Informații recente de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) arată o creștere nesemnificativă a pensiei medii în luna iunie, comparativ cu luna mai. Potrivit datelor oficiale, pensia medie a crescut cu doar un leu, ajungând la suma de 2.250 lei.

Pensia medie în România, o creștere infimă

În luna iunie, pensia medie în România a fost de 2.250 lei, o creștere de numai un leu față de luna precedentă. Această ajustare minoră reflectă stagnarea veniturilor pensionarilor într-o perioadă în care prețurile și costurile de trai continuă să crească. Potrivit CNPP, această valoare reprezintă media veniturilor din sistemul public de pensii, care include atât pensiile de limită de vârstă, cât și alte tipuri de pensii.

Cei care primesc pensia minimă garantată se află într-o situație și mai dificilă. Conform CNPP, aceștia trebuie să se descurce lunar cu doar 1.281 lei. Această sumă, deși indexată la începutul anului, rămâne extrem de mică în raport cu coșul minim de consum și nu reușește să acopere necesitățile de bază ale pensionarilor. În România, peste un milion de persoane beneficiază de acest venit minim, care pune presiune considerabilă pe calitatea vieții lor.

În ciuda așteptărilor pentru recalcularea pensiilor și speranța unor majorări mai substanțiale, pensia medie a rămas aproape neschimbată. Cifrele arată că veniturile pensionarilor rămân insuficiente în contextul în care cheltuielile cotidiene și prețurile produselor de bază continuă să crească.

Profilul pensionarilor din România

Din totalul de aproximativ 4,7 milioane de pensionari din România, 3,8 milioane s-au pensionat peste limita de vârstă. Acest grup beneficiază de o pensie medie puțin peste 2.500 lei. Pentru acești pensionari, care au ales să continue să lucreze dincolo de vârsta de pensionare, venitul obținut reflectă într-o oarecare măsură contribuțiile lor suplimentare la sistemul de pensii.

Pensionarii care au ales să se pensioneze anticipat parțial beneficiază de o pensie medie care a depășit pragul de 2.200 lei. Deși această sumă este mai mare decât pensia minimă, ea rămâne insuficientă în contextul creșterii constante a prețurilor.

Categoria de pensionari cu cele mai mici venituri este reprezentată de cei pensionați pe motive de invaliditate. Aproximativ 392.000 de români primesc o pensie medie de doar 950 lei. Acest venit este deosebit de mic și pune în dificultate gravă beneficiarii, care trebuie să facă față atât problemelor de sănătate, cât și nevoilor financiare.

În plus, românii care beneficiază de pensia de urmaș, în număr de aproximativ 450.000, primesc o pensie medie de 1.178 lei. Această sumă este insuficientă pentru a acoperi nevoile zilnice, în special pentru familiile care depind de acest venit după pierderea unui membru important al familiei.

În timp ce recalcularea pensiilor și alte măsuri de ajustare sunt așteptate, rămâne de văzut dacă acestea vor reuși să aducă o îmbunătățire semnificativă a veniturilor pensionarilor. De asemenea, este necesară o atenție sporită asupra categoriilor vulnerabile, cum ar fi cei cu pensii de invaliditate și pensii de urmaș, pentru a asigura un nivel de trai decent pentru toți cetățenii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: