Redactia.ro
Home » Știri » Un fenomen deosebit de rar va avea loc în acest final de săptămână: cea mai lungă eclipsă de lună din ultimii 580 de ani

Un fenomen deosebit de rar va avea loc în acest final de săptămână: cea mai lungă eclipsă de lună din ultimii 580 de ani

Un fenomen deosebit de rar va avea loc în acest final de săptămână. Luna va oferi un spectacol astronomic deosebit, anume cea mai lungă eclipsă din ultimii  580 de ani. Totul va fi vizibil cu ochiul liber din mai multe locații de pe glob, iar durata totală va fi de peste 6 ore.

Eclipsele de lună sunt un fenomen într-adevăr deosebit, pe care oamenii din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare să le surprindă. Sfârșitul acesta de săptămână va oferi un spectacol rar, care a putut fi văzut cu ochiul liber pentru ultima oară în anul 1441. Specialiștii în domeniu au oferit detalii despre această eclipsă parțială de lună, estimând că va fi vizibilă din America de Nord, precum și în unele zone din America de Sud, estul Australiei și nord-estul Asiei.

Chiar dacă este numită o „eclipsă parțială”, imaginile oferite vor fi asemănătoare cu cele ale unei eclipse totale de lună. Acest fenomen are loc atunci când poziția Pământul este între Soare și Lună, iar umbra planetei cade asupra satelitului său natural. Chiar dacă am mai avut parte de asemenea fenomene în ultimii ani, deosebit la această eclipsă este durata acesteia, care este foarte lungă.

Întregul eveniment va avea o durată de aproximativ șase ore, iar Luna va petrece trei ore, 28 de minute și 24 de secunde trecând prin cea mai întunecată parte a umbrei Pământului.

„Luna sângerie” – considerată semn apocaliptic de strămoși

Spectaculos la acest fenomen este culoarea deosebită pe care o capătă luna. Chiar dacă nu se poate compara cu o eclipsă totală de Soare, atunci când astrul devine negru complet, eclipsa parțială de lună are o strălucire aparte, de culoare roșie. Acest lucru a făcut ca fenomenul să fie cunoscut în popor drept „luna sângerie”.

În folclor, fenomenul de „lună sângerie” are o conotație negativă, fiind considerat de strămoșii noștri un semn apocaliptic. Această credință crea multă panică în sufletele lor, iar fiecare dintre ei începea să se gândească la tot ce este mai rău.

„Au fost câteva dăți în istorie, unele fictive, altele cică reale, în care oamenii au profitat de predicțiile eclipselor lunare pentru a controla o populație băștinașă. Cerul este de obicei foarte previzibil. Așa că atunci când ceva apare și nu se potrivește foarte bine, poate adeseori să cauzeze senzația de venerație sau chiar teamă”, a explicat Duane Hamacher, astronom cultural la Monash University, din Australia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: