Redactia.ro
Home » Știri » Un nou proiect de lege a fost depus recent în Senat. Salariații ar putea beneficia de două zile libere pe an, plătite de angajator pentru control la medic

Un nou proiect de lege a fost depus recent în Senat. Salariații ar putea beneficia de două zile libere pe an, plătite de angajator pentru control la medic

Un nou proiect de lege a fost depus recent în Senat

Un nou proiect de lege depus recent în Senat propune ca salariații să beneficieze de două zile libere plătite pe an pentru a merge la medic pentru controale preventive. Inițiativa legislativă, sprijinită de mai mulți parlamentari, vizează depistarea precoce a bolilor prin efectuarea unui screening medical. Aceeași învoire ar putea fi acordată și elevilor și studenților.

Propunerea legislativă pentru zile libere la medic

Conform proiectului de lege, angajații din sistemul public și privat ar putea primi două zile libere pe an pentru efectuarea controalelor medicale, fără ca acestea să fie incluse în durata concediului de odihnă. Măsura este destinată promovării sănătății prin depistarea timpurie a bolilor, în conformitate cu Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003.

Pe lângă angajați, proiectul de lege prevede și alte categorii de beneficiari:

  • Elevii și studenții: ar putea primi două zile de scutire de frecvență într-un an calendaristic pentru a efectua screening-ul medical.
  • Cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști: ar putea beneficia de două zile de permisie pe an pentru controale medicale.

Procedura de solicitare și acordare a zilelor libere

Pentru a beneficia de aceste zile libere, angajații vor trebui să trimită o cerere către angajator, care să conțină mai multe variante de programare a zilelor libere. Cererea trebuie depusă cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de prima zi liberă solicitată. Angajatorul va decide pe baza cererii când va acorda zilele libere, ținând cont de impactul asupra activității firmei.

După obținerea acordului angajatorului, salariatul va merge la medicul de familie pentru a obține o adeverință care să confirme efectuarea screening-ului medical. Această adeverință trebuie depusă la angajator în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la vizita la medic.

Angajatorii care nu respectă această obligație riscă amenzi semnificative. În cazul în care nu vor acorda cele două zile libere salariaților pentru controalele medicale, inspectorii de muncă îi pot sancționa cu amenzi de până la 2.500 de lei. Această măsură este menită să asigure respectarea drepturilor salariaților și să promoveze sănătatea prin prevenție.

Proiectul de lege depus în Senat este esențial pentru promovarea sănătății publice prin prevenție. Screening-ul medical are un rol crucial în depistarea precoce a bolilor, permițând intervenții rapide și eficiente. Prin acordarea acestor zile libere, se încurajează vizitele regulate la medic și monitorizarea stării de sănătate, ceea ce poate reduce semnificativ riscul de complicații și costurile ulterioare de tratament.

Proiectul de lege se aliniază cu eforturile internaționale de a îmbunătăți accesul la servicii de sănătate și de a promova prevenția. În plus, această măsură are un impact social pozitiv, contribuind la creșterea conștientizării importanței sănătății și la îmbunătățirea calității vieții.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: