Redactia.ro
Home » Știri » Unul din 100 de pacienți cu COVID-19 a donat plasma salvatoare. Ce se întâmplă la marile centre de colectare

Unul din 100 de pacienți cu COVID-19 a donat plasma salvatoare. Ce se întâmplă la marile centre de colectare

Pandemia de coronavirusul este pe departe de a se încheia. Astfel că, România a înregistrat o nouă zi cu peste 3.000 de cazuri de persoane infectate deCOVID-19. Din păcate, cei vindecați de coronavirus nu sunt dispuși să îi salveze și pe alții, donând plasmă.

Doar un fost bolnav de COVID-19 este dormic să doneze plasmă pentru a salva și alte vieți. Peste 61% dintre donatorii de plasmă au fost refuzati de către centrele de colectare din Bucuresti. In plus, media colectării de plasmă este de 0.8 la 100 de pacienți, în centrele din București și Brasov, în timp ce 0.2% este media în Alba Iulia și Bacău.

Doar 3.000 de doze de plasma colectate până în prezent

Conform Institutului National de Hematologie Transfuzională și datele centralizate până la 5 octombrie, România a colectat doar 3.000 de doze de plasma, reprezentând o medie de un donator la 100 de cazuri de pacienți bolnavi de COVID-19. În tot acest timp, alte țări europene stau mult mai bine la colectarea de plasmă, cu o medie de 7% la 100 de cazuri.

În schimb, în orașe precum Hunedoara, Buzău, Bistrița-Năsăud, Galați și Arad, media de colectare de plasmă este de 2%, adică două persoane vindecate de COVID-19 sunt doritori să doneze plasmă și să își ajute semenii. Astfel că, Bucurestiul rămâne cu o medie de sub 1% și se aliniază cu orașe precum Bacău, Brașov sau Piatra Neamț, potrivit celor de la Libertatea.


Acesta statistică a fost elaborată de Florin Hozoc, un om de afaceri care a donat aparate de plasmafereză mai multor centre de transfuzii din țară. “Culmea este că, deși au avut mult mai multe persoane care s-au prezentat pentru a dona plasmă, aceste centre codașe au refuzat foarte mulți donatori pe motiv că «nu au vene bune» pentru procedura de plasmafereză. După cum vedeți, în centrele de transfuzie cu rezultate foarte bune procentul donatorilor refuzați de la plasmafereză este sub 25%, dar la București, de exemplu, procentul donatorilor refuzați este de 61%”, a declarat Florin Hozoc, deranjat de situația actuală.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: