Urmează o serie de reguli stricte pentru români, de la 1 ianuarie!
Vineri, 27 decembrie 2024, Noul Executiv se întâlnește la Palatul Victoria ca să găsească soluţii pentru deficitul bugetar. De la 1 ianuarie îngheaţă pensiile, salariile bugetarilor și alocațiile.
Ședință de Guvern, a treia zi de Crăciun
Conform surselor Antena 3, premierul Marcel Ciolacul este pregătit să convoace miniștrii în ședință. De la 1 ianuarie sunt o serie de noi reguli, noi reglementări care intră în vigoare pentru toți românii.
Salariul minim pe economie crește! Banii în mână pe care îi vor încasa practic angajații, ajunge la 2.757 lei. Asta înseamnă un plus de 212 lei față de valoarea în plată acum a salariului minim.
Și punctul de amendă crește de la 1 ianuarie 2025! În prezent, punctul de amendă este 165 lei. De la 1 ianuarie, acesta ar putea să ajungă la aproximativ 200 lei, odată cu creșterea salariului minim pe economie
De la 1 ianuarie îngheață pensiile, ceea ce înseamnă pentru pensionari o pierdere de aproximativ 300 lei. În plus, pensia nu va mai fi indexată cu rata inflației și vor fi acordate ajutoare o singură dată pe an, care merg către pensionarii cu veniturile cele mai reduse.
Și alocațiile îngheață de anul viitor, la fel și salariile demnitarilor. Și voucherele de vacanță ar putea fi eliminate. Dacă sunt tăiate, statul ar putea să economisească aproximativ 2 miliarde de lei la bugetul de stat.
Implicații și perspective de viitor
Adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență reprezintă un pas decisiv în reorganizarea administrativă a Guvernului Ciolacu, reflectând o viziune modernă asupra managementului resurselor statului. Prin aceste măsuri, Guvernul își propune să îmbunătățească serviciile publice, să sporească eficiența instituțională și să răspundă mai bine nevoilor cetățenilor.
„Direcţiile judeţene pentru familie şi tineret, respectiv Direcţia pentru Familie şi Tineret a Municipiului Bucureşti, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, trec din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale.Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale preia, prin protocol, personalul, patrimoniul, posturile şi activitatea aferente domeniilor familiei şi tineretului de la Agentia Naţională pentru Sport”, se mai arată în comunicat.
În următoarele 30 de zile, ministerele implicate vor trebui să elaboreze și să propună proiectele de acte normative necesare pentru organizarea și funcționarea optimă a noilor structuri, asigurându-se că tranziția va fi una fluidă și fără perturbări majore.
„În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă aprobate de Guvern, ministerele reorganizate propun Guvernului spre adoptare proiectele actelor normative pentru reglementarea măsurilor privind organizarea şi funcţionarea lor”, precizează Guvernul.
Marcel Ciolacu, din nou premier
Noul Guvern Ciolacu 2 a depus deja jurământul în fața președintelui Iohannis, după ce a obținut la limită votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”, cu doar șapte peste numărul minim necesar. În prima ședință a noului executiv, Marcel Ciolacu a declarat că membrii cabinetului știu ce greșeli nu mai trebuie repetate. Cabinetul Ciolacu 2 are 16 ministere: opt conduse de PSD, șase de PNL și două de UDMR.
„Mă bucură faptul că la finalul acestei zile foarte lungi, România are un guvern funcţional. Este un semnal esenţial de stabilitate pe care îl transmitem mediului privat românesc şi investitorilor străini. Am văzut deja primele efecte pozitive ale votului de azi din Parlament. Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă şi mă aştept ca în zilele următoare scăderea să continue”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul primei şedinţe de Guvern, scrie DIGI24.