Redactia.ro
Home » Știri » Vârsta de pensionare, redusă. Cine va beneficia de ieșirea anticipată la pensie, conform noilor reglementări

Vârsta de pensionare, redusă. Cine va beneficia de ieșirea anticipată la pensie, conform noilor reglementări

Noua lege a pensiilor vine cu schimbări importante pentru mai multe categorii de persoane, în special pentru femeile care au mai mulți copii. Casa Județeană de Pensii Iași, prin directorul său, Maria Andronache, a făcut cunoscute aceste modificări într-o conferință de presă recentă.

Reducerea vârstei de pensionare pentru mamele cu mulți copii

Maria Andronache a explicat că noua lege, cunoscută sub numele de Legea 360, aduce două noutăți majore în ceea ce privește pensia de limită de vârstă. Una dintre aceste schimbări vizează mamele care au născut copii. Conform noii legi, vârsta standard de pensionare pentru acestea se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil născut. Reducerea maximă a vârstei de pensionare este de 3 ani și 6 luni. Aceasta înseamnă că, pentru mamele care au născut 7 sau mai mulți copii, limita de reducere rămâne aceeași, la 3 ani și 6 luni.

“Ne-am propus să abordăm pensia de limita de vârstă reglementată de legea nouă a pensiilor, legea 360. Această lege a venit cu două noutăţi majore în ceea ce priveşte pensia de limita de vârstă. Este o pensie care se adresează mamelor care au născut copii, în cazul lor se reduce vârsta standard de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil născut, dar nu mai mult de trei ani şi 6 luni. Adică de la 7 copii în sus este aceeaşi limită de vârstă. Este o noutate introdusă de noua lege. Pensia aceasta se acordă şi cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare”, a declarat Maria Andronache, şefa Casei de Pensii Iaşi.

Este important de menționat că, pentru a beneficia de această reducere, mamele trebuie să fi îndeplinit stagiul complet de cotizare. Această prevedere aduce un plus de sprijin femeilor care au ales să aibă familii numeroase, oferindu-le posibilitatea de a ieși mai devreme la pensie.

Reducerea vârstei de pensionare pentru condiții de muncă speciale

Noua lege prevede și o reducere a vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au acumulat vechime în condiții de muncă deosebite sau speciale.

  • Pentru cei care au lucrat în grupa I și/sau în condiții speciale de muncă, reducerea vârstei standard, care anterior era de 13 ani, a fost diminuată la un maximum de 10 ani.
  • În cazul celor care au activat în grupa a II-a și/sau în condiții deosebite, reducerea vârstei de pensionare, care anterior era de 10 ani, a fost limitată la maximum 7 ani.

Astfel, noua lege încearcă să standardizeze criteriile pentru acordarea beneficiilor de pensionare în funcție de condițiile în care s-a desfășurat activitatea profesională.

Categorii speciale care beneficiază de excepții

Pe lângă mamele cu mai mulți copii și angajații în condiții speciale de muncă, există alte categorii profesionale care beneficiază de excepții conform noii legislații:

  1. Minerii: Aceștia vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, iar stagiul necesar pentru obținerea pensiei va rămâne tot de 20 de ani. Această măsură reflectă condițiile extrem de dure în care minerii își desfășoară activitatea.
  2. Persoanele care au lucrat în zonele I și II de radiații: Cei care au lucrat în zone expuse la radiații beneficiază de o reducere de 20 de ani din vârsta standard pentru zona I și de 18 ani pentru zona II. Stagiul necesar pentru pensionare va fi de 22 de ani pentru zona I și de 25 de ani pentru zona II. Această prevedere vine ca o protecție pentru persoanele care și-au desfășurat activitatea în medii cu un risc crescut pentru sănătate.
  3. Artiști: Pentru aceștia, noua lege prevede o reducere de 13 ani din vârsta standard de pensionare, cu condiția să aibă o vechime minimă de 20 de ani în profesie. Această prevedere recunoaște efortul și uzura fizică specifică profesiilor artistice.
  4. Personalul din aviație, domeniul armamentului, construcții de nave, producție de mașini pentru minerit, zona forestieră și siguranța circulației: Acești angajați vor beneficia de o reducere de 11 ani din vârsta standard de pensionare, fiind necesar un stagiu de 25 de ani în aceste activități. Aceste profesii implică riscuri și eforturi speciale, justificând astfel o reducere a vârstei de pensionare.
  5. Personalul care a lucrat în condiții speciale: Pentru cei care au lucrat în condiții speciale și pentru care angajatorii au respectat procedurile de avizare și plată diferențiată a contribuțiilor de asigurări sociale după anul 2001, precum și pentru personalul din unitățile de producție a energiei electrice în termocentrale pe bază de cărbuni, legea prevede o reducere de 13 ani din vârsta standard de pensionare și un stagiu necesar de 25 de ani în aceste domenii.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: