Redactia.ro
Home » Știri » ”Veneția de pe Dunăre”, orășelul ucrainean în care oamenii se simt protejați de România

”Veneția de pe Dunăre”, orășelul ucrainean în care oamenii se simt protejați de România

GALERIE FOTO (5) ”Veneția de pe Dunăre”, orășelul ucrainean în care oamenii se simt protejați de România

”Veneția de pe Dunăre”, orășelul ucrainean în care oamenii se simt protejați de România. Orășelul Vâlcov din Ucraina este o adevărată minune a naturii. Cu toate astea, războiul izbucnit de Vladimir Putin i-a făcut pe localnicii de aici să se teamă pentru siguranța lor. Apropierea de România le dă speranta că vor fi protejați de orice pericol.

”Veneția de pe Dunăre”, orășelul ucrainean în care oamenii se simt protejați de România

După ce Insula Șerpilor a fost cucerită de ruși, localnicii din orașul Vâlcov sau ”Veneția de pe Dunăre”, așa cum este supranumită, s-au temut că ei vor fi următorii pe listă. Orășeul este situat lângă zona de luptă, iar acest lucru i-a speriat foarte tare pe aceștia. Cu toate astea, există un lucru care îi liniștește pe ucraineni, și anume că se află în apropiere de România, o țară membră NATO. Orășelul Vâlcov se află pe brațul Chilia al Dunării, în apropiere de satul român Periprava, iar localnicii se bucură de această apropiere, în contextul războului izbucnit în Ucraina pe 24 februarie.

Când Insula Șerpilor a fost luată de ruși, locuitorii orașelului s-au gândit că vor ajunge și ei în mâinile atacatorilor. Invadatorii au abandonat în cele din urmă săptămâna trecută acest punct strategic. Luptele de pe insulă au afectat viețile oamenilor din Vâlcov. Orășelul se află la 50 de kiometri distanță de Insula Șerpilor, iar undele de șoc ale exploziilor s-au propagat la suprafață mării până pe coastă și au produs crăpături în zidurile unor clădiri. Localnicii se bazează pe faptul că rușii nu îi vor ataca, de teamă să nu lovească și România din greșeală. „E un oraș liniștit, așa că atunci când au început să bombardeze Insula Șerpilor a fost mult zgomot aici. E o situație îngrijorătoare, dar nu cred că rușii ne vor ataca. Știți de ce? Fiindcă suntem prea aproape de România și, dacă lovesc România din greșeală, va fi război cu NATO”, spune Iuri Suslov, un localnic care a pescuit din copilărie în Marea Neagră.

Cum a fost afectat orașul de atacurile rușilor

O altă mărturie emoționantă a situației din Vâlcov a făcut-o Svetlana, un ghid turistic care a vorbit despre atmosfera tensionată din oraș, în timpul bombardamentelor din Insula Șerpilor, dar și despre efectele negative asupra economiei. „A fost oribil. Avioanele zburau deasupra noastră, iar exploziile erau foarte puternice. Ferestrele unor case vechi s-au crăpat. (…)Acest oraș aparține pescarilor, iar lor nu li se mai permite să iasă pe mare. Pescuitul e principala lor sursă de venit, așa că au suferit pierderi financiare mari. În plus, aproape 25% din localnici sunt implicați în turism. Unii făceau tururi cu barca, alții aveau mici firme de turism, unii lucrau ca ghizi. Iar acum e imposibil. În consecință, cam 80% din localnicii care se ocupau cu turismul acvatic sau cu pescuitul au de suferit„, explică Svetlana.

Vâlcov a făcut parte din România, din județul Ismail, între anii 1918-1940 și anii 1941-1944. Localitatea a devenit cunoscută după cel de-al Doilea Război Mondial, când ajunsese să fie singurul loc din Europa unde se găseau icre negre. „Vâlcovul este un târguşor ciudat, clădit în parte pe un grind de nisip, în parte pe apă, străbătut la marginea de răsărit de un mare canal principal – Belgaroschi, şi tăiat în toate părţile de canale mai mici, pe care alunecă încet, pe sub podeţe de lemn înălţate pe stâlpi, bărci pescăreşti pline cu peşte, conduce de oameni bărboşi, îmbrăcaţi în cămăşi roşii, vărgate cu negru, care merg pe aceste canale interioare până la casele lor. Pentru acest motiv Vâlcovul a fost numit Veneţia României, pentru că pe aceste canale circulă bărcile cum ar circula gondolele pe canalele Veneţiei sau nişte trăsuri pe străzile unui oraş obişnuit“, a spus dr. R.I. Călinescu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: