Redactia.ro
Home » Știri » Veste proastă pentru toți consumatorii de gaze naturale. Cu cât vor crește facturile de la 1 iulie 2024

Veste proastă pentru toți consumatorii de gaze naturale. Cu cât vor crește facturile de la 1 iulie 2024

Chiar dacă ne aflăm în mijlocul sezonului de vacanțe, problemele economice din România continuă să ne afecteze voia bună. Recent, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat o veste proastă pentru toți consumatorii de gaze naturale din țară: facturile vor crește semnificativ începând cu 1 iulie 2024.

Această majorare vine într-un moment în care mulți români sperau să se bucure de o vară liniștită, fără presiunea suplimentară a costurilor crescute.

Majorarea tarifelor de distribuție a gazelor naturale

ANRE a comunicat că, începând cu 1 iulie 2024, tarifele de distribuție a gazelor naturale vor fi majorate cu aproximativ 19%. Această decizie a fost luată în cadrul ședinței de miercuri și va afecta toate gospodăriile și afacerile din România. Practic, românii trebuie să se aștepte la o creștere de aproximativ 6% a facturilor la gaze naturale, având în vedere că distribuția reprezintă în jur de 30% din prețul final al gazelor naturale.

Pentru a înțelege mai bine cum va afecta această majorare o gospodărie obișnuită, să luăm exemplul unui apartament cu 3 camere. Un român care locuiește într-un astfel de apartament și consumă anual 3 MWh de gaze naturale va plăti o factură mai mare cu aproximativ 2,5 lei. Deși această sumă poate părea nesemnificativă pentru unii, pentru mulți români reprezintă încă o presiune financiară, mai ales în contextul altor cheltuieli zilnice.

ANRE a enumerat mai mulți factori care au contribuit la această decizie de majorare a tarifelor. Unul dintre principalele motive este creșterea costurilor de distribuție a gazelor naturale, care au crescut în linie cu inflația prognozată pentru anul 2024, de 4,6%. Acest lucru reflectă impactul inflației asupra tuturor sectoarelor economice, inclusiv asupra distribuției de energie.

România, printre cele mai mari prețuri din UE

Un alt factor important este volumul investițional record din anul 2023.În acest an, s-au făcut investiții semnificative în racordarea noilor consumatori și extinderea sistemelor de distribuție în zonele concesionate. Aceste investiții au crescut costurile de capital pentru companiile de distribuție, care acum trebuie recuperate prin tarifele majorate.

ANRE a mai precizat că în anul 2023, cantitatea de gaze naturale distribuite a scăzut cu aproximativ 8%. Această scădere a fost determinată de factori variabili, inclusiv condiții climatice și comportamentul de consum al utilizatorilor. Reducerea cantității distribuite a dus la o creștere a costurilor unitare de distribuție, contribuind astfel la necesitatea majorării tarifelor.

Chiar dacă România este un producător important de gaze naturale, prețurile pentru consumatorii finali sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Acest paradox este cauzat de o serie de factori, inclusiv politicile de reglementare, taxele și investițiile necesare pentru întreținerea și extinderea infrastructurii de distribuție.

Majorarea tarifelor de distribuție a gazelor naturale de la 1 iulie 2024 reprezintă o nouă provocare pentru consumatorii români. Deși este un pas necesar pentru acoperirea costurilor de distribuție și pentru susținerea investițiilor în infrastructură, impactul asupra gospodăriilor și afacerilor nu poate fi ignorat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: