Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru pensionari. Tabel cu exemple de creștere pe noua lege a pensiilor din 2024

Vești bune pentru pensionari. Tabel cu exemple de creștere pe noua lege a pensiilor din 2024

GALERIE FOTO (4) Vești bune pentru pensionari. Tabel cu exemple de creștere pe noua lege a pensiilor din 2024

Cum arată o simulare de calcul a pensiilor în 2024?! Noi vă oferim un tabel cu exemple pe înțelesul tuturor despre noua lege a pensiilor.

Potrivit oficialilor, Guvernul a adoptat noua Lege a Pensiilor, iar acest proiect de lege prevede creșterea pensiilor cu 40% până la finalul anului ce urmează.
După ce va parcurge etapa de dezbatere și vot în Parlament, actul normativ va trebui să primească aprobarea finală prin promulgare pentru a deveni lege și a intra în vigoare. În acest context, atenția publicului și a experților se îndreaptă acum spre sala legislativă, unde se vor desfășura discuții amănunțite și se vor lua decizii importante

cu privire la conținutul și impactul proiectului de lege.

Pensionarii români pot calcula singuri suma actualizată de acasă

Începând cu anul 2024, pensionarii din România vor putea să-și determine singuri cuantumul pensiei, direct de la confortul casei lor, datorită unei noi metode de calcul implementate de către guvern. Această schimbare reprezintă o îmbunătățire semnificativă în procesul de informare și accesibilitate pentru beneficiarii sistemului de pensii.

Guvernul a anunțat că în 2024 se vor efectua două creșteri la pensii, iar a doua majorare va avea loc în luna septembrie a aceluiași an, prin recalculare. Această inițiativă vine după aplicarea, din luna ianuarie, a indexării pensiilor cu rata inflației, estimată la 13,8%.

Potrivit estimărilor, peste trei milioane de pensionari vor beneficia de majorarea pensiilor după recalculare, iar în unele cazuri, aceștia ar putea observa o creștere de până la 40% a veniturilor. Cu toate acestea, pentru cei cu pensii minime, creșterea va fi mai modestă.

Această nouă metodă de calcul pune în mâinile pensionarilor posibilitatea de a-și monitoriza și înțelege mai bine situația financiară, oferindu-le o transparență crescută în ceea ce privește procesul de ajustare al pensiilor. Este de așteptat ca această schimbare să aducă beneficii semnificative pentru persoanele vârstnice din România, oferindu-le un instrument eficient pentru planificarea resurselor financiare.

Ce presupune noua lege a pensiilor

Valoarea punctului de referință (VPR), este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% – rata inflației) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.

Autoritățile au anunțat că pensia va fi calculată luând în considerare valoarea punctului de referință care va fi înmulțit cu numărul de puncte.

Amintim că punctul de referință este valoarea punctului de pensie împărțit la 25.

Numărul total de puncte reprezintă suma punctelor de contributivitate, puncte stabilitate și puncte perioade assimilate și necontributive.

Formula de calcul: VPR x NR. TOTAL PCT

Explicații: VPR (valoarea punctului de referință) = VPP : 25
NR. TOTAL PCT.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive

Explicații variabile: Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate : Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 25 de ani, primești 25 de puncte.

Punctele de stabilitate: Reprezintă acele puncte care se iau în plus pentru de persoanele care rămân în câmpul muncii peste 25 de ani.

Punctul de stabilitate este un fel de bonus care acordă astfel:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

În calcularea pensiei se ia în vedere venitul brut din care s-a reținut contribuția de asigurări sociale. În cazuri excepționale, în care nu se poate realiza dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Nu toți pensionarii vor avea pensia mărită

Noile majorări nu sunt valabile pentru toți pensionarii, ci se pare că vor fi mai avantajați cei cu o

pensii 2024
Sursa foto – Pixabay

perioadă mai mare de cotizare. La același număr de puncte, cu stagiu contributiv realizat diferit, sunt variații la pensie, comparativ cu legislația actuală.

În urma simulărilor recente privind calculul pensiilor, s-a evidențiat că, conform criteriilor stabilite prin Legea 263/2010, stagiul realizat nu va influența cuantumul pensiei în viitorul apropiat. Cu toate acestea, acesta va rămâne un factor esențial pentru deschiderea dreptului la pensie, potrivit informațiilor furnizate de surse guvernamentale.

O altă modificare notabilă se referă la influența asupra cuantumului pensiei exercitată de numărul de puncte și de stagiul complet de cotizare specificat în Anexa 5, utilizată la stabilirea punctajului mediu. Este de remarcat că, potrivit simulărilor, indicele de corecție, care a suferit modificări între anii 2011 și 2022, a generat diferențe semnificative în calculul punctajului mediu anual.

Aceste ajustări anticipate în procesul de calcul al pensiilor reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea stabilirii cuantumului pensiilor, deoarece stagiul realizat nu va mai influența direct suma pensiei. În schimb, se pune accent pe criterii precum numărul de puncte și stagiul complet de cotizare, iar indicele de corecție este în centrul atenției pentru a reflecta corectitudinea și echitatea în sistemul de pensii.

Aceste schimbări prevăzute pentru anul 2024 ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care pensionarii își primesc beneficiile și ar putea genera o mai mare predictibilitate în ceea ce privește cuantumul pensiilor în România.

Simulare de calcul a pensiilor

Potrivit datelor din proiectul privind legea pensiilor și din simulări de calcul, reiese că: pentru persoanele cu un stagiu de cotizare contributiv mai mic de 25 ani, pensia nu este avantajoasă pe noua lege; este chiar mai mică, după eliminarea indicelui de corecție
calculul pe noua lege este avantajos doar pentru persoanele care depășesc stagiul contributiv realizat de 25 ani
la același număr de puncte, cu stagiu contributiv realizat diferit, pensia este diferită
cuatumul pensei este influențat de numărul de puncte și de stagiul de cotizare contributiv realizat prevăzut în Anexa 5.

Ca de exemplu, o persoană de sex masculin, cu un stagiu de cotizare realizat de 20 de ani, (39,3 puncte), primește pensie de 2.832 lei. Prin noua lege, pensia crește la 2.797 lei.

Un bărbat, cu 44 de ani stagiu realizat (39,3 puncte), primește 2.832 de lei, potrivit noii legi (36 ani stagiu cotizare contributiv), primește 3.382 lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini