Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru români! Bugetarii vor avea mai multe zile libere legale în 2023

Vești bune pentru români! Bugetarii vor avea mai multe zile libere legale în 2023

Mai multe zile libere în 2023. Cine poate beneficia de ele

Bugetarii vor sta acasă, în 2023, cu trei zile în plus față de anul curent. Această decizie va fi discutată și adoptată, printr-un proiect de hotărâre, miercuri, 28 decembrie. Iată toate detaliile!

Bugetarii vor avea mai multe zile libere legale în 2023

Conform unui proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august urmează să fie declarate zile libere în 2023. Cele trei zile libere vor fi recuperate, prin prelungirea timpului de lucru, până la data de 28 februare, 30 iunie și 31 august.

Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere,întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii

Zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 fiind stabilite ca zile libere, instituţiile publice şi autorităţiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

„Dispoziţiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 şi nici participanţilor în aceste procese”, se mai precizează în Nota de fundamentare.

6 și 7 ianuarie sunt declarate zile nelucrătoare

Totodată, Senatul a adoptat o propunere legislativă, la începutul lunii decembrie, pentru completarea art. 139 din Codului Muncii, prin care zilele de 6 și 7 ianuarie sunt declarate zile nelucrătoare:

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.

Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: