Redactia.ro
Home » Știri » Vești neașteptate pentru românii care se pensionează în 2024. Apar 3 noi formule de recalculare a pensiilor

Vești neașteptate pentru românii care se pensionează în 2024. Apar 3 noi formule de recalculare a pensiilor

Formula nouă de creșterea a pensiilor, în funcție de vechime. Așa ajungi ușor la 2.400 lei

Guvernul României se confruntă cu o provocare deosebită în încercarea de a rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii. Pentru a aborda această problemă, a fost elaborat un document ce conține trei metodologii diferite pentru o nouă formulă de calcul a pensiilor.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a prezentat aceste metodologii și a explicat sursele de finanțare pentru creșterea pensiilor. La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei.

Trei formule noi de recalculare a pensiilor în 2024

Metodologia nr. 1

Prima metodologie propune o abordare complexă a calculului pensiilor. Formula de calcul va lua în considerare nu doar contribuția la sistemul de asigurări sociale, ci și vechimea efectivă în muncă pe teritoriul României. Un aspect interesant al acestei propuneri este acordarea de puncte suplimentare pentru fiecare an lucrat peste stagiul de cotizare de 25 de ani. Pentru primii cinci ani peste acest stagiu, se vor acorda 0,25 sau 0,50 puncte, în funcție de caz, iar pentru anii următori, se vor acorda 0,5 sau 0,75 puncte.

Cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte. VPR, care face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevăzuți în legea 263/2010, va avea un stagiu de cotizare de 25 de ani, însă nu va fi utilizat la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

Un alt aspect important este numărul total de puncte, care va fi rezultatul însumării punctajelor anuale realizate și a punctelor de vechime pentru stagiile realizate peste 25 de ani. Aceasta va necesita o ajustare, în special pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani și se află în acest moment în indemnizația minimă socială.

Metodologia nr. 2

A doua metodologie propune o simplificare a calculului pensiilor. Formula de calcul se bazează pe înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte realizate. VPR va fi determinată prin împărțirea valorii punctului de pensie (VPP) la 25.

La fel ca în prima propunere, stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu va fi folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR. În acest caz, numărul total de puncte realizate va fi simplu rezultatul însumării punctajelor anuale obținute.

Metodologia nr. 3

A treia metodologie pentru calculul pensiilor urmărește un echilibru între contribuția la sistemul de asigurări sociale și vechimea efectivă în muncă. Ca și celelalte două propuneri, aceasta prevede acordarea de puncte suplimentare pentru fiecare an lucrat peste stagiul de cotizare de 25 de ani.

Formula de calcul este similară cu cea din prima propunere, bazându-se pe înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte. VPR va fi calculată în același mod ca în cea de-a doua propunere, prin împărțirea valorii punctului de pensie (VPP) la 25.

Un aspect crucial în toate aceste propuneri este de unde vor proveni banii pentru creșterea pensiilor. Este important de menționat că implementarea oricăreia dintre aceste metodologii va necesita o finanțare adecvată pentru a acoperi costurile suplimentare generate de creșterea pensiilor. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a subliniat importanța analizei de impact a Băncii Mondiale pentru stabilirea numărului de puncte și valorii punctului de referință.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: