Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru cei ce vor să iasă la pensie. De la 1 iulie 2024, suma se majorează semnificativ

Vești proaste pentru cei ce vor să iasă la pensie. De la 1 iulie 2024, suma se majorează semnificativ

De la 1 iulie 2024, costul pentru cumpărarea vechimii la pensie va crește în mod semnificativ, ca urmare a majorării salariului minim pe economie la 3.700 de lei. Această schimbare va influența direct sumele pe care românii trebuie să le plătească pentru perioadele necontributive, afectând astfel planurile financiare ale celor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare.

Cât costă cumpărarea vechimii pentru pensie

Începând cu 1 iulie 2024, românii care doresc să-și completeze stagiul de cotizare la sistemul de pensii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Aceasta este o consecință directă a creșterii salariului minim pe economie la 3.700 de lei, ceea ce afectează suma de plată pentru perioadele necontributive. Conform noilor reglementări, suma de plată pentru fiecare lună de contribuție va fi de 925 de lei, rezultat din aplicarea cotei de 25% pentru contribuția de asigurări sociale (CAS) la salariul minim brut.

Această majorare reprezintă o creștere semnificativă față de suma de 825 de lei, care era valabilă pentru contractele semnate înainte de 1 iulie 2024, pe baza salariului minim brut de 3.300 de lei. Deși această creștere poate părea descurajantă, este important de menționat că posibilitatea de a cumpăra vechime la pensie rămâne o opțiune valoroasă pentru mulți români care doresc să-și asigure un venit stabil la bătrânețe.

Condițiile pentru plata retroactivă a contribuțiilor

Persoanele interesate să plătească retroactiv contribuțiile de asigurări sociale trebuie să îndeplinească anumite condiții stricte. În primul rând, acestea nu trebuie să fie pensionari. De asemenea, este necesar să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentru perioade de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului. Perioadele pentru care se poate face plata retroactivă sunt cele în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, fie în țară, fie în străinătate.

Această opțiune de plată retroactivă este reglementată prin Ordonanța de Urgență nr. 163/2020, care a fost prelungită și în acest an, urmând să fie înlocuită în septembrie de Legea 360/2023. Deși prevederile celor două acte normative sunt similare în privința mecanismului de completare a stagiului de cotizare, ele vor rămâne accesibile celor interesați și după această schimbare.

Conform OUG 163/2020, plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale sunt valabile doar pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Aceasta înseamnă că persoanele care doresc să se pensioneze anticipat sau pentru invaliditate nu vor putea beneficia de această opțiune. Prin urmare, este esențial ca cei interesați să analizeze cu atenție condițiile și să se asigure că îndeplinesc toate cerințele înainte de a încheia un contract de asigurare socială.

Impactul majorării salariului minim asupra contribuțiilor la pensie

Creșterea salariului minim pe economie la 3.700 de lei va avea un impact semnificativ asupra sumelor pe care românii trebuie să le plătească pentru cumpărarea vechimii la pensie. Această majorare reflectă intenția guvernului de a ajusta nivelul contribuțiilor sociale în concordanță cu creșterea salariilor, dar poate reprezenta o povară financiară suplimentară pentru cei care doresc să-și completeze stagiul de cotizare.

Este important de menționat că posibilitatea de a plăti retroactiv contribuțiile de asigurări sociale este o opțiune valoroasă pentru cei care nu au reușit să cotizeze în mod constant la sistemul de pensii. Aceasta le permite să-și asigure un stagiu complet de cotizare și, implicit, să beneficieze de o pensie mai mare la momentul retragerii din activitate.

Pentru mulți români, această opțiune reprezintă o soluție salvatoare, mai ales în contextul în care contribuțiile sociale sunt esențiale pentru obținerea unei pensii decente. Deși costurile vor fi mai mari începând cu 1 iulie 2024, beneficiile pe termen lung ale asigurării unui stagiu complet de cotizare pot justifica efortul financiar suplimentar.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: