Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru colindători! Ce amendă riscă să primească cei care încalcă legea

Vești proaste pentru colindători! Ce amendă riscă să primească cei care încalcă legea

În plină perioadă a sărbătorilor de iarnă, o tradiție îndrăgită de generații întregi devine subiect de dispută între colindători și autorități. Cu toate că mersul cu colinda este o practică culturală și socială frumoasă, se pare că anumite cete de colindători au decis să aducă o notă discordantă în ecuația sărbătorilor.

Astfel, conform Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, aceștia pot fi pasibili de amenzi pentru perturbarea liniștii publice.

Ce amendă riscă să primească cei care încalcă legea

Legea 61/1991 stipulează că persoanele care perturbă ordinea liniștii publice pot fi amendate. Poliția din sectorul respectiv a intervenit în această situație, oferind un avertisment cetei de colindători, dar fără a aplica o amendă. Acest exemplu aduce în atenție posibilitatea aplicării unor sancțiuni în cazul colindătorilor care aleg să facă zgomot excesiv și să tulbure liniștea publică.

Amenzile prevăzute de lege variază între 200 și 1.000 de lei și se aplică în intervalul orar 13:00 – 14:00 și 22:00 – 08:00, respectând astfel orele de odihnă ale comunității. Este important de subliniat că aceste reguli nu au fost impuse cu intenția de a descuraja tradițiile specifice sărbătorilor, ci pentru a menține un echilibru între bucuria adusă de colindători și dreptul la liniște al celorlalți membri ai comunității.

13 colindători din Bacău, la un pas de a fi amendați în București

O situație recentă în sectorul 6 al Capitalei, Militari, a adus în prim-plan această problemă. Un grup de 13 colindători din Bacău au ales să împartă bucuria muzicii către locuitorii din zonă. Cu toate acestea, alegerea lor de a utiliza o boxă amplificatoare a stârnit nemulțumirea unor cetățeni, deranjați fie de volum, fie de ora nepotrivită la care au decis să își facă veacul pe străzi.

Astfel, avertizarea primită de grupul de colindători din Militari servește drept un semnal clar că există reguli care trebuie respectate pentru a asigura o coexistență pașnică și armonioasă în timpul sărbătorilor. În ciuda faptului că mersul cu colindatul aduce o notă tradițională și caldă în atmosfera festivă, trebuie să se desfășoare într-un cadru respectuos față de ceilalți membri ai comunității, evitând perturbările inutile ale liniștii publice.

„Primim cu colindul în Sectorul 6, dar nu colindători care plimbă boxe date la maximum şi tulbură liniștea publică! Ne dorim vestitori ai Crăciunului în spirit de sărbătoare, cei care ne încântă în mod tradițional, prin voce şi instrumente muzicale. Evident, la un nivel de zgomot care să fie plăcut, nu deranjant.

Deja primim sesizări şi am intensificat acţiunile de monitorizare a cetelor de colindători care ajung în Bucureşti în această perioadă de sfârşit de an. Din dorința de a se face mai bine auziţi, o parte trag după ei şi boxe audio alimentate la baterie. Șansele de a crea disconfort celor din jur şi, astfel de a fi amendaţi, cresc considerabil.

Prima sancţiune, un avertisment, am dat-o la începutul acestei săptămâni, 4 decembrie! O ceată de 13 colindători veniţi din Bacău, cu căciuli de astrahan, cojoace şi iţari cu motive tradiţionale, vestea sosirea Crăciunului cu trei săptămâni înainte! Dansul şi colinda erau puse în valoare pe fundalul sonor gălăgios al boxei transportate cu ajutorul unui cărucior.

Poliţiştii locali le-au pus în vedere faptul că trebuie să respecte legislaţia şi să nu tulbure liniştea publică. Reamintim faptul că, potrivit Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, amenzile sunt cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Dacă liniștea este tulburată în perioada orelor de somn (13:00-14:00, respectiv 22:00-08:00) sancțiunile cresc, între 500 și 1.500 de lei. Puteți să ne sunați la numărul de telefon 021/9546. Vă dorim sărbători liniştite!”, a transmis Poliția Locală Sector 6.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: