Vine iarna în România! ANM a emis o alertă de vreme rea. Ninsorile și vântul puternic vor lovi țara noastră, după temperaturile de primăvară. Vinovat este un vortex polar care se va abate asupra României în perioada următoare.
Ninsori, ger și vânt puternic, la începutul lunii februarie
Vremea se schimbă radical la începutul lunii februarie! Meteorologii ANM anunță precipitații predominant sub formă de ninsoare, intensificări ale vântului și răcire semnificativă a vremii în zilele următoare.
Valorile termice vor scădea simțitor
În intervalul 02 februarie, ora 10 – 03 februarie, ora 22, temporar vor fi precipitații, pe parcursul zilei de duminică pe arii extinse în jumătatea de nord a teritoriului, iar în noaptea de duminică spre luni și luni, local în centru, est și sud-est.
Temperaturile maxime de duminică vor fi mult mai scăzute în nordul țării, unde se vor înregistra 2-3 grade. În sud și în sud-vest se vor mai atingem izolat, 10-12 grade. Și la București va fi un pic mai frig, cu o maximă de 8-9 grade.
În Maramureș, nordul și estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în general de 1…5 cm, iar în Carpații Orientali, local de până la 10 cm. În celelalte regiuni vor fi mai ales ploi și lapoviță. Izolat se va forma polei sau ghețuș, conform ANM.
Temperaturile maxime vor scădea semnificativ începând de duminică, în nord-vestul și nordul țării, și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative.
Lapoviţă şi ninsori în Capitală
Duminică, 2 februarie 2025, valorile termice se vor situa în continuare peste cele climatologic specifice la începutul lunii februarie. Cerul va fi mai mult noros, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 7…9 grade, iar cea minimă de 0…2 grade.
Luni, 3 februarie, vremea se va răci, astfel că valorile termice se vor apropia de normele perioadei. Temperatura maximă va fi de 3…4 grade. Cerul va prezenta înnorări, iar pe parcursul zilei, trecător se vor semnala precipitații slabe sub formă de ploaie și lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat.
Temperaturi de primăvară în luna ianuarie
România trece printr-o perioadă cu variații semnificative de temperaturi și condiții meteorologice neobișnuite. În timp ce în unele zone s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute, în regiunile din Muntenia și Moldova, la finalul lunii ianuarie, mercurul din termometre a urcat chiar și până la 14-20°C.
„O vreme deosebit de caldă pentru această perioadă din calendar. La această oră, cel mai cald 17 grade Celsius la Câmpina și Târgoviște. 12- 13 grade în Capitală și, de altfel, în special în zonele joase de relief, în regiunile extracarpatice, temperaturile depășesc 10, până la 14-15 grade Celsius. Ieri am înregistrat 20 de grade în Mureș, Lugoj, Giurgiu”, preciza Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.
Încălzirea globală, un fenomen de neoprit
Încălzirea globală afectează fiecare colț al planetei, de la ghețarii care se topesc la recoltele distruse de secetă și furtuni tot mai violente. Nu mai este doar o previziune îndepărtată a oamenilor de știință, ci o realitate vizibilă în temperaturile extreme, incendiile de vegetație și fenomenele meteorologice neobișnuite care devin din ce în ce mai frecvente.
Impactul asupra naturii
Ecosistemele fragile suferă din cauza schimbărilor climatice. Recifurile de corali se albesc și mor, pădurile tropicale sunt distruse de secetă, iar multe specii sunt împinse spre extincție din cauza pierderii habitatului. Topirea ghețarilor nu doar amenință populațiile de urși polari, ci și ridică nivelul mărilor, punând în pericol milioane de oameni care trăiesc în zonele de coastă.
Consecințele asupra oamenilor
Schimbările climatice nu afectează doar natura, ci și societatea. Fenomenele extreme, precum uraganele și valurile de căldură, pun în pericol viețile oamenilor și economia globală. Agricultura este afectată grav, ducând la insecuritate alimentară și creșterea prețurilor la produse esențiale. În plus, migrațiile climatice devin o realitate pentru milioane de oameni forțați să-și părăsească locuințele din cauza dezastrelor naturale.