Redactia.ro
Home » Știri » Vladimir Putin a semnat decretul prin care preia controlul Centralei Nucleare de la Zaprojie

Vladimir Putin a semnat decretul prin care preia controlul Centralei Nucleare de la Zaprojie

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care preia sub controlul Rusiei Centrala Nucleară de la Zaprojie. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Conform decretului, centrala a devenit astfel o „proprietate federală”, a relatat AFP.

Deși Centrala Nucleară Zaporijie se află sub ocupația forțelor ruse încă din luna martie, aceasta a fost gestionată de către inginerii ucraineni.

„Guvernul se va asigura ca instalaţiile nucleare ale acestei centrale (…) să fie acceptate ca proprietate federală”, se arată în decretul semnat de Vladimir Putin, publicat în contextul în care urmează să aibă loc o vizită în Ucraina a directorului Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi.

Europa privește cu teamă ultime evenimente din Ucraina

Centrala nucleară de la Zaporijie este situată în regiunea ucraineană cu același nume. Aceasta a fost anexată vineri, 5 octombrie 2022, de către președintele rus Vladimir, alături de regiunile ucrainene Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est). Aceste regiuni au fost ocupate de armata rusă de la începutul lunii martie.

Lupta pentru centrală s-a dat în ultimele luni de mai multe tiruri de artilerie pentru care Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în ultima perioadă.

Datorită poziției sale, centrala a devenit o miză strategică de o mare importanță pentru ambele părți. De asemenea, conflictul de la fața locului a generat mai multe temeri cu privire la o eventuală catastrofă nucleară. Experții au făcut trimitere la dezastrul care a avut loc la Cernobîl mulți ani în urmă. Au precizat că acest lucru se poate repeta, iar consecințele vor fi devastatoare.

Vizita directorului AIEA a fost anunțată la scurt timp după ce Vladimir Putin a semnat un decret prin care Rusia îşi însuşeşte această centrală, devenită „proprietate federală” rusă.

„(Ne aflăm) în drum către Kiev, în vederea unor întâlniri importante. Necesitatea unei Zone de Siguranţă şi Protecţie (NSSPZ) în jurul Centralei Nucleare Zaporijjea este acum mai urgentă ca nicodată”, a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter, miercuri, Rafael Grossi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini